Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan kezdődött a karácsony?

Hogyan kezdődött a karácsony?

Manapság az egész világ a karácsonyra készülődik, és nem is gondolnak bele az emberek honnan is indult, hogyan is kezdődött.

Érdekes módon nemcsak a kereszténység, hanem jellemző módon most már sok szokást átvesznek egymástól különböző földrészek lakó is, mint például a Hallowent az európai országokban.

De maradjunk a karácsonynál. Sok család boldog meghittségben ünnepel, de a többség azonban ezt nem mondhatja el magáról.

Mégis hol is kezdődött és mi az eredete ennek az ünnepnek?

Sokan Jézus születéséhez kapcsolják, legalább is a keresztény világban. Vajon tényleg az Ő születéséhez köthető?
December 25-e eredetileg a római államvallás ünnepe volt. Két dolgot is ünnepeltek, egyrészt a Saturnáliát, a vetés-aratás istenét, valamint a legyőzhetetlen Nap születését, hisz a téli napforduló is ekkora tehető.
A római császárok jóvoltából több mint egy hetes lett az ünnep, vagyis december 17-én kezdődött és 25-én ért véget.
Az ünnepet lakomák, ivászatok, táncok és mulatozások jellemezték. Az emberek megajándékozták egymást, a házaikat pedig feldíszítették örökzöldekkel. Sőt, ezeken a napokon nem kellett dolgozni sem.

Hát nem ismerős? Ennek az ünnepnek a jellemzőit a mai karácsony is magán viseli.
De akkor hogy jön ide Jézus születése és ünneplése? Hogyan köthető egy pogány ünnephez, ahol hamis istenek imádata folyt? Kedves olvasó, neked mi a véleményed? Nem bizarr ez egy kicsit?

A bibliai beszámolóból kiderül, hogy Jézus istállóban született, és hogy a pásztorok még kint legeltették a nyájaikat.
December közepén nem volt egy kicsit hideg? Hisz még Jeruzsálemben is ez a hónap hideg és esős időszak. Ilyenkor a juhokat már a karámban tartják. Egyébként, ha jól utána járunk, megtudhatjuk, hogy Jézus születése szeptember vége és október elejére tehető.

De akkor mi történt?

Ki gondolná, hogy a politika szólt közbe? Hát, pedig igen!
Konstantin császár idejében a kereszténység lett az államvallás. Miért is? Egyesíteni kellett valahogy azt a hatalmas birodalmat és néptömegeket, amivel rendelkezett. Gondoljunk csak bele, hányféle népcsoport szolgálhatott neki. Nos, nem kevés. Különböző hitnézeteik csak bonyolították volna a közös „együttélést”. Szükség volt egy egyesítő erőre, ez pedig nem volt más, mint egy közös vallás.
Megjegyzem, nem egyedi példa ez a vallások terjeszkedéséhez. A legtöbb esetben összeolvasztják a helyi hagyományokat a vallás hitnézeteivel. Ebben az esetben sem történt másként.
A karácsony időpontjának a kiválasztását is hasonló tényezők befolyásolták. Ahogyan már említettem a december 25-én két vallási ünnep is volt, ezért esett a választás erre az időpontra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

István király kenyere

Ez az az ünnepünk, amely a történelem során nevében a legtöbbet változott. Augusztus 20-a ősi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük