Kezdőlap » Hobbi » Hogyan kezdjünk önkéntességbe?

Hogyan kezdjünk önkéntességbe?

Sokszor nem is tudjuk pontosan mit is jelent önkéntesnek lenni. Önkéntes az, aki minden anyagi juttatás nélkül az elvállalt feladatot teljesíti. Miért is fontos ez? Sok olyan ember él kis hazánkban, akinek megélhetési körülményei leromlottak, az utcán élnek, nincs lehetőségük fejlődésre, visszakapaszkodásra, pedig a szándék meg van bennük.

Ezeknek az embereknek segíteni kell, nem feltétlen segítség az, hogy lökünk nekik 10-20 forintot. Lelki támogatásra, oktatásra, fejlesztésre, foglalkozásra van szükségük. Sok civil szervezet nyújt segítséget, mindenkinek, akinek szociális helyzete megromlott, de próbálkozik azzal, hogy hasznos tagja legyen a társadalomnak. Sok esetben fordul meg az ember fejében a gondolat, hogy ő nem tud nekik segíteni semmivel, mert nem szociális munkás, pedig ez nagy tévedés.

Olyan közösségi délutánok megszervezésében, és lebonyolításában, mint, meseolvasás, festés, kötés, varrás, sütés, főzés szinte mindenki tud segíteni, hiszen ezek olyan alap dolgok, melyek minden háztartásban folynak. Fontos, hogy éreztessük az emberekkel, hogy igen is része a társadalomnak. Az Európai Unióhoz való csatlakozás révén sok ingyenes, vagy legalább szociális helyzetre való tekintettel méltányos áron igénybe vehető képzések vannak, melyek segítenek abban, hogy szakmát, nyelvet tanulhasson bárki, de főként azok, akik végzettségük miatt, hátrányba szorulnak, és nem tudnak elhelyezkedni.

Miért kell önkéntesnek lenni? Egy társadalom, egy közösség, egy család akkor működik, ha kölcsönösen segítik egymást, ha mindenki a testhez álló feladataiban ki tud teljesedni. Mindenkire szükség van a teljességhez és az egészhez. Az önkéntesség nem hoz anyagi javakat, de elindít egy olyan úton egy egész társadalmat, mely a jövőbe mutat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük