Kezdőlap » Növények » Hogyan kezdjünk az avokádó nevelésébe?

Hogyan kezdjünk az avokádó nevelésébe?

Avokádót könnyű nevelni, ha nem próbáljuk meg fogpiszkálókkal átszurkálni és vizespohárba áztatni. Ettől csak megfullad a mag és végül elrothad.

Az avokádó csíráztatásának helyes folyamata: veszünk egy szimpatikus avokádót. Megesszük a gyümölcsöt, a közepéről kiemelt magot pedig egyszerűen a pocakjával lefelé egy cserép virágföldbe dugjuk úgy, hogy a hegyét éppen csak takarja a föld. Ha más nincs kéznél, akár egy másik növény földjének felesleges csücskébe is dughatjuk. Rövidesen – pár héten belül – megindul a csírázás. Ebből először még semmit sem látunk, mert a mag még csak a karógyökeret fejleszti, de nem sokkal ezt követően a mag felső, hegyes része kettéhasad, és előbújik belőle egy kis hajtás. Ez egyenesen felfelé nő, és már a kezdetekben kis leveleket hoz. Néhány hónap alatt elérheti akár a fél méteres magasságot is a növény, ekkor már foglalkozhatunk az elágaztatásával is. Csípjük ki a hajtás közepét, ez arra készteti a növényt, hogy a levélhónaljakban ágakat növesszen. A legfelső új hajtás át fogja venni a főhajtás helyét, és egyenesen felfelé fog törni. Néhány év alatt akár ki is nőheti a fa a szobát. Ha több, termő korba ért növényünk van, akkor nincs kizárva, hogy elkezdhet virágozni és termést érlelni, de igazából nagy reményeket fűzni hozzá nem érdemes.

Sima virágföldben egész jól megél. Két öntözés közt hagyjuk kiszáradni a földjét. Jó vízelvezetésű edényt igényel, nehogy pangó víz maradjon alatta, attól kipusztul. Nyáron tartható a szabadban, kiszoktatással akár tűző napon is, télen világos ablakpárkányon a szobában. Alacsonyabb hőmérsékleten való teleltetés nem szükséges.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen növény a télálló citrom?

A télálló citrom latin neve poncirus trifoliata, ebből is látszik, hogy valójában nem citrusféle, de …

1 hozzászólás

  1. Hűha. Nekünk van egy kis avokádó “fánk”. Több, mint 2 éves, de jó ha van 40-50cm.
    Lehetséges, hogy túl kicsi neki a cserép?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük