Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan kezdjek el futni

Hogyan kezdjek el futni

Mindenki hallott már a futás jótékony hatásáról, hiszen nemcsak, hogy egészségünket tudjuk megőrizni a rendszeres futással, de egészségünket helyre is hozhatjuk.

Fontos lenne először beszerezni egy kényelmes futócipőt, majd hozzá látni egy rövid edzőterv elkészítéséhez. Mindenképpen tisztáznunk kell azokat a célokat, amiért elkezdjük a futást, hisz ezek arra sarkalnak majd bennünket, hogy kitartsunk egész héten és ne szegje kedvünket a kezdeti fáradság.

Érdemes fokozatosan elkezdeni az edzéseket, különösen, ha kezdők vagyunk. Mindenképpen arra kell törekednünk, hogy heti három vagy négy alkalommal elmenjünk futni. A futást bemelegítéssel kell kezdeni, nemcsak a sérüléseket tudjuk így elkerülni, de nem lesz izomlázunk sem.

Érdemes lassú tempóban majdnem sétálva edzeni kezdetben, mindaddig még megerősödünk annyira, hogy teljesíteni tudjuk a 120-140-es pulzus számot. Ugyanis, ily módon kettős hatást érhetünk el, hiszen, e pulzusszám mellet a szervezet kiváló zsírégetővé válik.
Lényeges tehát, hogy a futás időtartamát is fokozatosan növeljük és az intenzitást is. Ügyeljünk az egyenletes tempóra, hiszen, ez az, ami megadja a szervezet egészségmegőrző képességének beindítását, azaz ilyenkor gyorsul fel az anyagcsere, csökken a vérnyomás, a szíven keresztül több vér áramlik át és nem utolsó sorban javul a közérzetünk is, hiszen beindul a szervezetben az endorfintermelés.
Mindenki számára ajánlott a futás, hiszen a rendszeres futás meghozza az eredményét, és egy napon azt tapasztaljuk magunkon, hogy nemcsak edzettebbek vagyunk, de a felesleges zsírtól is megszabadultunk, illetve megnőtt a kitartásunk és kiegyensúlyozottabbak lettünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük