Kezdőlap » Betegségek » Hogyan készült az inzulin?

Hogyan készült az inzulin?

A kezdetek kezdetén állati hasnyálmirigyből vonták ki az inzulint. Akkor még nem tudták, mert még nagyon a kezdetek voltak, de az inzulin 51 aminosavból áll. Ezek úgynevezett építőkockák. Ez a aminonsav szinte teljesen azonos az emberben, a sertésben és a marhában. Olyan minimális eltérés van, hogyha leállna a “normál” inzulingyártás, attól még lehetne alkalmazni állati inzulint az emberen.
Amikor elkezdték gyártani az inzulint, hatalmas gond volt az állati inzulin beszerzése. Egy nagy kupac sertésinzulin kell 1 icipici ampulla elkészítéséhez. Harmincnégy kiló sertésinzulinból lett 30 egység inzulin. Egy mai adagoló 300 egység, ami nekem 10 hétig elég.
A másik gond volt az inzulin tisztasága. Inzulint úgy kellett megtisztítani, hogy csak a fehérje maradjon benne, semmi más. Ilyenkor alkalmazás során még súlyos mellékhatások keletkeztek. Az állati inzulin nem volt tökéletes, még ha valakinek hatott is, egy idő múlva a szervezete hozzászokott, és semmilyen hatást nem értek el vele. Ebben az időben sorban belehaltak az inzulinhiányba. 1978-ben jött létre az első emberi inzulin, ez hatalmas áttörés volt. 1982-ben fejlesztették tovább, Humulin néven nevezték el. Manapság nem emberi hasnyálmirigyből állítják elő, hanem laborban biotechnológiával baktériumban, vagy élesztőben termelik. A baktériumokban van egy kis DNS darabkájuk, az úgynevezett plazmid, amit a sejtek képesek cserélgetni, szaporítani, így a tudósok könnyen kiszedhetik belőlük, amire szükségük van.
A mai humán inzulinok 100%-ban ugyanazok, mint amit a nem cukorbeteg ember termel. Az analóg inzulinok minimálisan eltérnek.
A jövő inzulinjával folyamatosan kísérleteznek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük