Kezdőlap » Kert » Hogyan készülnek a mini dézsakertek?

Hogyan készülnek a mini dézsakertek?

Akár egy apró panellakás teraszára is gyönyörű, hangulatos kertet varázsolhatunk medencével és napozóágyakkal, fenyőerdővel és erdei lakkal, és így tovább. A kulcsszó: miniatürizálás, a nagy kert apró makettje.
Először is egy megfelelő edényt kell hozzá szerezni. Legyen viszonylag mély (legalább 30 cm, kivéve, ha kifejezetten bonsai-okat akarunk tartani benne), így a növények gyökérzete elegendő helyet kap a fejlődéshez. Használjunk elsősorban egészen apró levelű, cserjésedő, fásodó szárú növényeket, ezekből apró bokrokat formázhatunk.
A pici tuja bokrokból fenyőerdőt hozhatunk létre, kövirózsával imitálhatjuk az óriási kerti aloékat. A terület szabad részeit ugyanúgy füvesíthetjük, mint a nagy kerteket, csak a nyírása igényel egészen precíz munkát kicsi ollóval.
Használjunk sok olyan kiegészítőt, ami még inkább kert hangulatot kelt, és méretével tovább erősíti a makett jelleget. Vékony fa pálcikákból (akár összegyűjtött jégkrémes pálcákból) faragjunk kerítést. A füves és kavicsos tereket válasszuk el kis fagerendákkal. Helyezzünk el a kertben kerti bútorokat, például babaházból kivett napozóágyat, asztalkát, széket, mini virágcserepeket még aprócska kaktuszokkal és pozsgásokkal. Hajtogassunk drótból madárkalitkát, faragjunk pici etetőt és odút, lapos kavicsokból vagy terrakotta lapokból pedig járólapokat lehet készíteni. Ha a kis kertbe medencét is készítünk, akkor a vízbe tegyünk néhány szem békalencsét, ez idővel még szaporodni is fog, csak arra ügyeljünk, hogy a vizét folyamatosan pótoljuk (párolgás miatt).
Az imitált erdőbe házikót is helyezhetünk. Ha a cserép, amit használunk, törött volt, akkor a hiányzó oldalfalba lépcsősort készíthetünk kavicsokból vagy kisebb cserépdarabokból.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük