Kezdőlap » Étel » Hogyan készülnek a kandírozott gyümölcsdarabok?

Hogyan készülnek a kandírozott gyümölcsdarabok?

Az aszalás mellett a kandírozás a gyümölcsök édesség formájában való tartósításának másik nagyon népszerű módszere.
A kandírozás lényege, hogy a gyümölcsdarabkákat olyan tömény cukoroldatba áztatjuk, ami megakadályozza a megromlásukat. A cukor kicsapódik a darabokon, és édes ízével is jól hozzájárul később a sütemények finomításához.
A kandírozás menete: a megtisztított, kimagozott gyümölcsöket vágjuk vékony szeletekre vagy apró kockákra.

A megfelelő forma a gyümölcs típusától is függ, a kicsit levesebb gyümölcsöket, mint a papaya, őszibarack, inkább kockákra formázzuk, az almát, körtét kis szeletekre, a narancsot, citromot akár héjastul is lehet kandírozni, és akkor mutat igazán jól, ha a gerezdek elhelyezkedésére merőlegesen vágunk karikákat (vagyis látszanak benne a kis háromszögek).
A kandírozáshoz melegítsünk vizet egy lapos lábasban.

A mennyisége attól függ, hogy mennyire sok gyümölcsöt akarunk feldolgozni, de ha nagyon sokat, akkor sem érdemes egyszerre fél liter víznél többet használni, nehogy leégjen az egész az edény aljára. Adjunk hozzá annyi cukrot, amennyit csak felvesz a forrásban lévő víz (ez a telített oldat), majd eresszünk bele annyi gyümölcsdarabot, amennyi kényelmesen kezelhető mennyiségnek tűnik. Hagyjuk főni őket 2-3 percig, ha a tetejük vagy egyik oldaluk kilóg, akkor néha forgassuk meg a darabokat. Ha úgy tűnik, hogy egyenletesen átforrósodtak, húzzuk félre a közvetlen lángról a lábast, hogy egy kicsit hűljön az egész, és így áztassuk a darabokat még 2-3 percig, majd szedjük őket egy rácsra vagy szilikon lapra, ahol megszáradhatnak. Száradás közben a lehűlt gyümölcsön cukor csapódik ki, ez biztosítja a tartósítást. Ha már kézzel megfoghatóra hűlt, akkor forgassuk bele egy kevés kristálycukorba, így biztosíthatjuk, hogy a darabok ne ragadjanak egymáshoz. Csomagolás előtt a fölösleges cukrot rázzuk le róluk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk tejfölös csirkepaprikást?

A tejfölös csirkepaprikás elkészítési ideje 50 perc így akár munkából hazaérve is készíthetjük, amíg fől …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük