Kezdőlap » Étel » Hogyan készülnek a jó desszert édességek?

Hogyan készülnek a jó desszert édességek?

A minyonokkal rokon sütemények, összetételük és készítésmódjuk is azonos. Csupán nagyságukban és súlyukban térnek el. A desszert többnyire hasonlóan töltött, díszített, többnyire fondanba mártott darabáru. Átlagos súlyuk öt-hat dkg a minyonok kétszerese. A desszertek alakja lehet négyzet, kocka ovális rombusz stb. tésztájuk felvert, omlós. Töltelékük ízesített vajkrém, de használhatunk gyümölcs ízt is. Bevonó anyaga első sorban fondan, de gyümölcs készítményeknél zselé oldatot használunk. A fondan miatt kettő napig tartható. A desszertek készítése gazdaságosabb, mint a minyonoké. Négy főbb művelete van:
Tészta előkészítése:
Nagyobb darabok és nincs annyi hulladék. Kivágjuk a formából a felvertet, lesöpörjük róla a lisztet, hosszában vágjuk fel majd derékszögben, elforgatjuk a tésztát, és úgy is felvágjuk. Három-négy lapot rakunk össze és vágunk méretre.

Dermesztés, betöltés:
A tésztákat kétszer vastagabban töltjük meg, krémmel dermesztjük, és ezután vágjuk. Bevonás előtt hűtjük négy-nyolc fok között.

Desszertek kialakítása:
Felvágással vagy kiszúrással készítjük. A sütiket nagyobb téglalap vagy kocka alakúra vágjuk, és nagyobb átmérőjű kiszúrókat használunk. Vannak olyan desszertek, amiknek már betöltéskor kialakítjuk az alakját, és úgy dermesztjük. Utána forró gyümölcsízzel átkenjük.

Bevonás, díszítés:
A minyonokhoz hasonlóan fondanba mártjuk őket. Ajak melegségűnek kell lennie. Áthúzáskor a glitter rács alá tálcát húzunk a lefolyó bevonó anyag miatt. Hagyjuk megdermedni. Aztán óvatosan levágjuk a glitter rácsról, a kapszlik nagyságát akkor választottuk meg rendesen, ha a sütemény oldalát 1/3 részben fedi.

Nézzünk egy példát felvert tésztából készített desszertre
Mogyorós desszert:
Piskóta, vagy mogyorós felvertből, három-négy lapot összetöltünk mogyorós pralinéval töltött vajkrémmel. Dermesztjük, utána nyolcszor hármas szeletekre vágjuk. Felületét megkenjük forró barackízzel. Mogyoró barnára színezett és megfelelő sűrűségűre hígított fondanba mártjuk. Két végére vonalat fecskendezzük, a közepére egy pörkölt mogyoró szemet teszünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk diétásan rakott kelt?

A diéta és életmódváltás követői törekszenek a minél egészségesebb, kalóriaszegényebb ételek elkészítésére és fogyasztására. Alapvetően …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük