Kezdőlap » Étel » Hogyan készülnek a házi tejtermékek?

Hogyan készülnek a házi tejtermékek?

Nem a legkönnyebb házilag túrót és egyszerű sajtfélét előállítani, de megéri a macerát.
Szerezzünk be először is néhány liter jó minőségű tehéntejet, lehetőleg tehenészettől, megbízható helyről. A teljes tej használata nagyon fontos, mivel a bolti tejek jó része egyszerűen nem alszik meg, köszönhetően a zsírtartalom drasztikus csökkentésének és a rendkívül magas hőfokon való hőkezelésnek.
A tejet öntsük kerámia edénybe és lazán lefedve helyezzük kellemes meleg helyre. Néhány napon belül megfelelően meg kell már aludnia, de az is lehet, hogy már az első napon megfelelő az eredmény. Ekkor egy mély lábos szélére kötözzünk festetlen, vegyszermentes textilfélét. Ebbe öntsük a megaltatott tejet. A savó a következő napra lecsöpög az alsó edénybe, az egyre több vizet vesztő zsiradék pedig fennmarad a textílián.

Növelhetjük a nyomást az aludttejen, ha a kendőt, amibe öntöttük, összefogjuk és felakasztjuk, így nagyobb súly nehezedik az anyagra, és valószínűleg jóval több savó fog kicsöpögni. Hagyjuk felakasztva a csomagot 1-2 napig, hogy az ízlésünknek megfelelő mennyiségű vizet veszítsen. A visszamaradt anyag egy krémes túróféle lesz. Ebből házi sajtszerűséget is előállíthatunk, ha a túrót tömörítjük és még több savó kiszorítására bírjuk rá. Ehhez fogjunk egy nagy darab sütőpapírt, a közepére tűvel üssünk számos lyukat, de ne legyenek túl nagyok. Csomagoljuk be a túrót a papírba, helyezzük egy szűrőkanálba, a kanalat egy tál fölé, a sajtra pedig tegyünk súlyt, amit néhány óránként növelünk. Ezzel folyamatosan egyre több és több víz kiszorítására ösztönözzük a sajtunkat. Hogy meg ne romoljon az egész, mindenképp hűvös helyen végezzük a préselést, akár a hűtőbe is betehetjük az építményünket. További 1-2 nap alatt egészen keményre préselhetjük. Gyakorlatilag bármikor fogyasztható, már a művelet során is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük