Kezdőlap » Autó » Hogyan készülnek az autók?

Hogyan készülnek az autók?

Mivel kezdetben az autók nem voltak mások, mint ló nélküli lovaskocsik, a gyártásuk is éppen ekként zajlott. A munkások körüljárták a készülő kocsit, és a fakeretre kalapálták az alkatrészeket. Ez nyilván családias környezetet szült és jó munkahangulatot, azonban teljesítmény és hatékonyság kérdésében hagyott némi kivetnivalót maga után.
Ezt a problémát először Henry Ford ismerte fel. Első lépésként szabványosította az alkatrészeket, és ráállt egyetlen típus, a legendás T-modell gyártására. Néhány röpke év alatt csak ezzel az újításával az autógyártás legnagyobb alakjává nőtte ki magát. Tíz évvel az indulás után azonban újabb ötlete támadt, amivel már valóban forradalmasította az autóipart: kitalálta a futószalagot. Ezzel rengeteg időt spórolt, megsokszorozva a gyár teljesítményét. Ettől kezdve a munkás volt az, aki egy helyben állt, és az autó jött el hozzá, hogy elvégezhesse rajta a rá kiszabott feladatot.
Azonban a fejlődés soha nem állhat meg. Bármekkora profitot és hírnevet is hozott Henry Ford-nak az eljárás kifejlesztése, volt, aki továbbgondolta ezt, ötvözte más felfedezésekkel, találmányokkal is. Ezért tartunk ma ott, hogy bár a futószalag rendszere még mindig él, mellette jobbára már nememberek vannak. Robotkarok végzik a munka nagyját, amiket pedig számítógépek irányítanak. Az emberi tényező szinte teljesen ki van hát zárva a folyamatból. Persze azért akad emberi kéz is a gyártósor mellett: az egyik neves autómárka gyárában például a szükséges 2700 hegesztés közül harmincat még mindig nem bíznak a gépekre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elektromos autó

Napokban beszéltem egy elektromos meghajtású autó –Tesla- tulajdonossal. Többen körbevettük, szemléltük, mintha csodát látnánk. Tulajdonosa …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük