Kezdőlap » Hobbi » Hogyan készülnek a legok?

Hogyan készülnek a legok?

Bármelyik szülő megmondhatja, hogy a legtöbb játék csak rövid életű, a gyerekek egyszer vagy kétszer játszanak vele, majd megunják, és eldobják, majd valami újat követelnek. De van egy játék ami több,mint 50 éve a gyerekek kedvence: ez a Lego. A kockák olyan népszerűek, hogy 62 darab jut a hatmilliárd ember mindegyikére a földön. Ez elég ahhoz, hogy minden ember tudjon egy kis házat építeni magának, vagy ha összefogunk, akár 10 tornyot is építhetünk, amelyek a Holdig érnek. A Lego nem mindig műanyag kockákat gyártott. Az üzemet 1932-ben egy Ole Kirk Christiansen nevű asztalos alapította. Akkor még falétrákat, székeket, vasalódeszkákat, és fajátékokat készített. A játékok olyan népszerűek voltak, hogy 2 év után elnevezte a céget LEGO-nak, a dán „leg godt” kifejezés után, ami azt jelenti, hogy „jatsz jól”. Csak később jöttek rá, hogy latinul azt jelenti,:összerakom. Miután az üzem 1942-ben leégett, a fáról műanyagra váltottak, és 1958-ban előálltak azzal a formával, amit ma is használunk. A fő gyár ma is Billundiban van, és 10 milliárd különböző Legó darabkát állt elő.
A kész daraboknak elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy kibírjak azt a megterhelést, aminek csak a gyerekek képesek kitenni a kockákat, és elég biztonságosaknak arra az esetre, ha megrágnák őket. Ezért a rendkívül ellenálló műanyagból, akrilnitril-butadién-sztirol-ból, vagyis ABS-ből készülnek, ugyanabból az anyagból, amiből a fekete műanyag csövek, a számítógépes egerek, és a kemény kalapok is készülnek. Ebben a központi gyárban 850 fröccsöntőgép található.
230 fokosra hevítik a műanyagot, majd a megolvadt folyékony ABS-t , 150 tonnás nyomással belenyomják a formákba. Azért, hogy az óránként gyártott 2 millió darab mozgásban maradjon, 25 robot hordozza a nehéz ládákat a gyártástól a csomagolási részlegig. Majd a darabokat szétválogatják, mivel óránként több 10 000 különböző készletet csomagolnak be a rendkívül fontos összeszerelési útmutatóval együtt.
Kétségtelen, hogy a Lego a mai napig rendkívül sikeres, de az idők változnak, és a gyerekek figyelméért versengő mindentudó számítógépek miatt a fejlesztési osztály tagjai azzal foglalatoskodnak, hogy új, robotizált legókészletekkel álljanak elő. Ezek a programozható robotok mindenfélét tudnak az ultraszonikus hallástól a szenzorokig, amelyekkel látnak és érintés érzékelőik is vannak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük