Kezdőlap » Karrier » Hogyan készüljünk a szóbeli vizsgákra?

Hogyan készüljünk a szóbeli vizsgákra?

Valószínűleg mindenki életében eljön az az időszak, amikor szóbeli vizsgákat kell tennie. Ez lehet az érettségi, vagy az egyetemi vizsgaidőszak, de lényegében egy állásinterjú is vizsgának tekinthető, hiszen a jelöltnek tudásáról, hozzáértéséről kell tanúbizonyságot adnia. Ilyenkor sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mégis hogyan érdemes készülni a vizsgára, mivel kellene kezdeni a tanulást.
Persze az a legjobb, ha az ember elejétől a végéig bevágja a tananyagot, de ez ritkán valósul meg a való életben. Mi a teendő tehát? Milyen praktikák vannak, amelyekkel jó pontokat szerezhetünk a vizsgáztatónál?
Először is, fontos a megjelenés. Ha az ember szakadt, kopott, viseltes ruhákban mutatkozik, az egyáltalán nem vet rá jó fényt. A szóbeli vizsgákon elvárás az ünnepi megjelenés, mely a legtöbb esetben a sötét–fehér színkombinációkat jelenti. A fiúknak–férfiaknak az öltöny–nyakkendő javasolt, amit már az iskolában is szívesen vesznek a tanárok, lányoknál–nőknél a fekete alj–fehér blúz, vagy a kosztüm, illetve a sötét ruha–blézer kombináció is megfelelő. Fontos azonban, hogy a smink és frizura alkalomhoz illő legyen, itt a kevesebb több elv érvényesül.
A vizsgára való felkészülés során célszerű minden tételhez megtanulni a főbb fogalmakat, hogy ezzel kezdhessünk a felelést. Illetve nem árt, hogyha legalább a vázlatot elsajátítja az ember, amelyet azután a saját szavaival, gondolataival tud megtölteni az éles szituációban. Egyes szakkifejezések precíz használata pedig szakértelmünket bizonyítja, így mindig legyen néhány témához illő kifejezés a tarsolyunkban.
Hogyha több tételből kell felelnünk, és mi választhatjuk meg a sorrendet, érdemes azzal kezdeni, amiből a legjobban felkészültünk. Ez egy fontos szociálpszichológiai jelenség, miszerint az első és utolsó információ hatása érvényesül a leginkább, s a tanárok figyelmi görbéje is e szerint alakul. Sok sikert!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ki a jó tanár?

Elkezdődött az újabb tanév, és a tömegközlekedési eszközökön már lehet hallani, hogy „milyen hülye ez, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük