Kezdőlap » Karrier » Hogyan készüljünk fel a vizsgaidőszakra?

Hogyan készüljünk fel a vizsgaidőszakra?

Közeleg a december, ezzel együtt pedig nyakunkon az egyetemisták és főiskolások egyik legfőbb mumusa és ellensége, a szemesztereket lezáró vizsgaidőszak. Sokan ilyenkor éjt nappallá téve tanulnak, készülnek az erőpróbákra, mondván majd a vizsgaidőszak után kipihenik magukat. Azonban a vizsgák között is be tudjuk osztani úgy az időnket, hogy jusson pihenésre is a tanulás mellett, hiszen ha nem tartunk néha egy kis szünetet, az jelentősen csökkenti a szellemi teljesítőképességünket.

Az egyik fő alapszabálya az egyetemista éveknek, hogy amennyit szorgalmi időszakban tanulsz, annyival kevesebbet kell majd vizsgaidőszakban. Vannak olyan tantárgyak, amelyek megkövetelik a folyamatos év közbeni tanulást, ha máshogy nem, legalább zárthelyik formájában. Sokszor azonban ezek mellett kevesebb idő vagy kedv jut az olyan tárgyakra, amik a félév végén csak vizsgával zárulnak. Egyébként is sokan érzik úgy, hogy a szorgalmi időszak csak a szükséges rossz, néha elég megjelenni az órákon, aztán majd vizsgaidőszakban csodát tenni vagy csodát várni.

Az egyetemi évek szintén fontos szabálya, hogy azon tárgyakat, amiket meg lehet csinálni megajánlott jeggyel, abba érdemes energiát és időt fektetni, hiszen amennyit megcsinálunk szorgalmi időszakban, annyival kevesebb vizsgánk marad, és a vizsgaidőszak felé már egy-kettővel is kevesebb aranyat tud érni.

A vizsgaidőszak alatt sokan esküsznek a nagy koffeinbevitelre, a kávéra, energiaitalokra és különböző készítményekre, hogy egy napból minél több órát tudjanak kihasználni. Ha nekiállunk tanulni, fontos, hogy teljes koncentrációval tegyünk, ismerjük azokat a módszereket, amik számunkra megkönnyítik a tanulást, tisztában legyünk saját képességeinkkel és korlátainkkal. Nem érdemes ugyanis teljesen kizsigerelni az elménket, agyunk felvevőképessége is korlátozott. Fontos, hogy bizonyos időközönként beiktassunk pihenőket, amik kizökkentenek minket egy kicsit a könyvek, szavak, számok monoton világából. Lehet ez egy kis alvás, egy kis szórakozás vagy akár egy kis kirándulás is, a lényeg, hogy adjunk egy kis időt a tananyagnak arra, hogy ülepedjen, a szervezetünknek arra, hogy kicsit kipihenje magát, az agyunknak pedig arra, hogy feldolgozza az információkat. Nem vagyunk robotok, a testünknek vannak különböző igényei és figyelmeztető jelzései, amikre figyelni kell.

Persze egy vizsgaidőszak mindig rengeteg plusz stresszel jár, de a vizsga sikeressége szempontjából döntő lehet, hogy a körülményekhez képest kipihenten, frissen és magabiztosan érkezzünk a vizsgára. A szóbeli vizsgánál pedig ez hatványozottan fontos. Igyekezzünk a vizsgaterhelést is optimálisan, viszonylag egyenlően elosztani, ne akarjunk mindent egy nap vagy egy hét alatt megcsinálni, mert mindenre nem juthat időnk egyszerre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan bontakoztassuk ki tehetségünket

Munkába állás után szakképzettséghez megfelelő pozíciót szeretnének betölteni a kezdő vagy haladó szakemberek. Magas fizetést, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük