Kezdőlap » Kert » Hogyan készüljünk elő a tavaszi oltásra?

Hogyan készüljünk elő a tavaszi oltásra?

Akinek kicsi a kertje, kevés növény fér bele, egy régi bevált módszerrel úgy tud sok fajta gyümölcsöt szüretelni, hogy nem kell minden fajtához külön – külön fát ültetnie, hanem oltással ezt meg tudja valósítani. Oltóvesszőt csak olyan fáról szedjünk, melynek már ismerjük a termését, amelyik jó termő, és jó ízű gyümölcsöt hoz.

A tavasszal elvégezendő oltáshoz az oltóvesszőket ilyenkor, a fagyok beállta előtt szedjünk, és a tél folyamán óvnunk kell a kiszáradástól, valamint a fagytól úgy, hogy a vesszőt becsomagolva, vagy elvermelve nedves, hűvös helyen ( pincében ) tartjuk, esetleg becsomagolva a hűtőszekrény fagymentes polcán tároljuk. Magát az oltást a rügyfakadás kezdetét megelőzően érdemes végezni (március 25, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja előtt).

Gyümölcsfák oltását akkor végezzük el, amikor az “anyafában” megindult a keringés, de az oltóvessző még nyugalmi állapotban van. ( Az oltóvesszőt addig hűtött állapotban kell tárolni!). Sokféle módon lehet oltani, de az úgynevezett “angolnyelves” párosítás a legmegbízhatóbb, ezen módszerrel elvégzett oltás az esetek túlnyomó részében sikeres.
Arra mindenképpen figyeljünk, hogy oltani csak és kizárólag genetikailag rokon gyümölcsfákat lehet!! A műveletnél igyekezzünk gyorsan és tisztán dolgozni, mert a kéreg alá került szennyeződés sikertelenné teheti munkánkat! Ha eredményre vezet tevékenységünk, akár már a jövő nyáron egy fáról két , vagy akár három fajta gyümölcsöt szedhetünk. Ily módon három- négy fa elültetése elég, de például almából, szilvából, körtéből két – három fajtánk lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük