Kezdőlap » Karrier » Hogyan készüljünk egy dolgozatra?

Hogyan készüljünk egy dolgozatra?

Mindenkinek más a technikája, ha a felkészülésről van szó, de van pár alapvető dolog, ami minden módszernél fontos. Nem kell mindent örökre megjegyezni, de a magolás sem hatásos. Különösen az olyan tantárgyaknál, mint az irodalom vagy a történelem, ahol gyakran saját véleményt vagy összefüggéseket kérnek. Ha nagyobb magabiztossággal ülsz a teszt elé, akkor sok feszültségtől és aggódástól kíméled meg magad és nem kell puska sem.
Személy szerint egy külön „dolgozatfüzet” használatát tudom ajánlani. A leírás közben, rövidítünk és megjegyezzük az anyagot. Később pedig gyorsan átnézhető vázlat lesz, ami segít feleleveníteni mit kell tudnunk. Ez még az érettségi tételeknél is hasznos lehet, mert felkészülünk rá hogyan kell egy témából, átlátható vázlatot készíteni. Ezért –főleg középiskolában- ne dobjuk ki ezt a füzetet. Jól jöhet később. Amit írunk, ne puska legyen, ne kis betűkkel írjuk ki csak azt, amit nem tudunk. Ez legyen valami olyan, amit egy osztálytársunknak is kölcsön tudunk adni ha pótolnia kell.
A tanulás könnyebb, ha nem előző este készülünk fel. Ezt a jegyzetet készítsük el például hétvégén és aztán csak át kell nézni naponta. A dolgozat előtti este legyen a pihenésé. Egy nagy alvás hatásosabb, mint 2 óra magolás félálomban.
A dolgozat előtti percekben nagyon sokan lapozzák a könyveket. Ha valakit hirtelen ért a dolgozat híre nincs sok választása, de ekkor úgysem ragad meg bennünk semmi. Ilyenkor már csak a vázlat vagy egy kis visszaemlékezés arra, amit tudunk, lehet hatásos.
Nem feltétlenül fog kelleni máskor az, amit meg kell tanulnunk. De a halasztás vagy az átcsúszásért folytatott küzdelem nagyobb nehézség tud lenni, mint egy plusz óra az iskolának naponta.

 

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanuljunk könnyen idegen nyelvet?

Idegen nyelvtudásra a legkülönfélébb okok miatt lehet szüksége az embereknek. Van, aki csak hobbiból tanul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük