Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan készüljünk az apaságra?

Hogyan készüljünk az apaságra?

Sokan, sok helyen foglalkoznak az anyaságra való felkészüléssel, és néha már az az érzése az embernek, hogy apaként nem is hárul majd ránk semmilyen feladat. Ez persze nem így van, ahogy az anyaságra készülő nőknek, nekünk, férfiaknak is vannak feladataink, még ha nem is annyira látványosak, azonban nagyon is fontosak.

A nő egy sor átalakuláson megy át, megváltozik a teste, valamint hormonális változásokat is jelent. Elsősorban lelki támaszt nyújthatunk, lesznek olyan időszakok, amikor semmi sem jó, vagy amikor nincs kedve semmihez sem. A barátok meg fogják érteni (ha tényleg barátok) hogy több időt kell együtt tölteni. Ha gyermekünk leendő anyja nem dolgozhat, vagy már nem dolgozik a terhesség bizonyos szakasza után, kiszakad a munkahelyi környezetből is, és egyedül marad. Ilyenkor legyünk kreatívak, egy séta, egy fagyi, egy kis kirándulás csodákra képes, a depressziós időszakokat is le lehet egy-egy közös programmal rövidíteni.

Egy sor dolgot kell beszerezni a kicsi megérkezéséig, nagyon jól fog esni párunknak, ha magunktól beszerzünk dolgoknak, utánajárunk áraknak különböző boltokban. Ha lehet, kísérjük el minél több vizsgálatra, hangolódjunk rá mi is arra, hogy gyermekünk fejlődik párunk szíve alatt.

Ha eddig nem tettünk, kezdjük el elsajátítani a házimunka rejtelmeit alap szinten. Nem bonyolult a dolog, egy kis portörlésbe és felmosásba nem halt még bele senki, addig is párunk ki tud kapcsolódni, a kis jövevény megérkezése után ezeket a dolgokat majd úgyis nekünk kell csinálnunk, mivel az anya 24 órában anya (főleg a kezdetekkor), nem lesz arra ideje, hogy ha hazaértünk a munkából friss meleg étellel várjon. Ami nem is baj, hiszen neki sokkal fontosabb dolga van ennél. Saját magunkat meglephetjük egy alapszintű szakácskönyvvel, vagy lófrálhatunk a párunk körül, amíg főz, így sok terhet vehetünk le a válláról.
Hogy meg éri-e? Meg. Meg fog gyökerestől változni az életem? Meg! Sőt, olyan fordulatot fog venni, amilyenre nem is számítanánk.

Nekünk, férfiaknak is ésszerű lelkileg felkészülni arra, mi várhat ránk. Érdemes csecsemőkorral foglalkozó könyveket elővennünk, bár ne vigyünk túlzásba, mivel gyakran mást mond az egyik, mint a másik.
A babavárás sok csodát tartogat, amikor nő párunk hasa, már megnézik az utcán is, aztán láthatjuk, amint mocorog a saját babánk.
Nagy támaszt ad, ha bent vagyunk párunkkal a szülés alatt. Sokan nagyon félnek ettől, de a hallott rémtörténeteknek csak a fele igaz. Mivel együtt határoztuk el egy gyermek vállalását együtt is érdemes végigcsinálnunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük