Kezdőlap » Étel » Hogyan készül a valódi vaj?

Hogyan készül a valódi vaj?

Az ókori rómaiak szépségápolásra használták, valamint égési sebek kezelésére. Régebben az emberek úgy készítették a vajat, hogy a tejet állatbőrökből készült zacskókban vagy üreges fadarabokban rázták.
A vajkészítés a szállítással kezdődik. Megvizsgálják a színét és a szagát. Aztán a vákuumszivattyúval kiürítik a teherautót. Majd a tejet egy úgynevezett fölözőgépbe töltik. A fölözőgép forog és szétválasztja a tej zsírtartalmát a folyadék többi részétől. A zsírt vajkrémnek hívják, a maradékot lefölözött tejnek. A vaj fő alkotó eleme a vajkrém: sűrű, sárgásfehér, és mintegy 38% a zsírtartalma. Egy része a 2%-os tejbe kerül – egy szelepen át visszavezetik a fölözött tejbe. A tejnek minél alacsonyabb a zsírtartalma, annál hígabb és folyékonyabb.
A vajkrémet egy hatalmas tartályba öntik, ahol folyamatosan keverik, hogy megőrizzék az állagát. A pasztőrözés és 24 órán át tartó, érlelést követően a munkások felkészülnek, hogy a vajkrémet áttöltsék a köpülőgépbe. Először jódos vízzel kitisztítják a gép belsejét, ez eltávolítja az előző adagból visszamaradt baktériumokat. Körülbelül 5 percig járatják a köpülőgépet ezzel a tisztító oldattal. Azután a vajkrémet a köpülőgépbe öntik, amit félig töltenek meg, mert fontos, hogy ne legyen teljesen tele, hogy a köpülés során felszabaduló levegő távozhasson a két szellőztetőn keresztül.
A köpülőgép percenkét, 28-at fordul – ez körülbelül egy szárítógép sebessége. Ennek köszönhető, hogy a vajzsír molekulái összeállnak, vizet és levegőt bocsátva ki. A 30 percig tartó köpülés után a vajkrémben lévő zsírmolekulákból finom, krémes massza lesz. Ez az adalékanyagok nélküli vaj. Ez a krém a köpülőgépben marad, míg a visszamaradt folyadék,az író –kifolyik a gép alján lévő szelepen. Egy vákuumszivattyú az írót egy közeli tartályba pumpálja. EZ a művelet közel 10 percet vesz igénybe, és 1500 liter tejből körülbelül 800 L író keletkezik. Az íróból például jégkrémet, készítenek. Az adalékanyagok nélküli vajnak ugyanolyan az állaga, mint a kereskedelemben kapható vajnak szobahőmérsékleten.
Ezután sózzák, de készülhet sózatlanul is.
Újabb 30 percig tartó köpülés után még jobban összesűrűsödnek, és összekeverednek a sóval. A késztermék a vaj, ami az A vitamin miatt sárga színű. A vajat átmerik egy darálógépbe, amelyből már a kész termék jön ki, amit aztán formáznak, és csomagolnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük