Kezdőlap » Növények » Hogyan készül a termesztett gomba ?

Hogyan készül a termesztett gomba ?

Vannak, akik imádják a kalapos gombákat, de ez nem csoda, hiszen a gombák a természetben előforduló legfrissebb ennivalók, amelyet kár lenne kihagyni.
A gomba komposztban nő. A komposzt elkészítése külön tudomány: alapvetően lótrágyából és szalmából áll. A levegő megfelelő páratartalmának biztosítása kulcsfontosságú a gomba növekedéséhez. A gombatermesztőknek ezért gyakran meg kell forgatniuk a kupacot, hogy a felesleges levegő eltávozzon. Egy hétig nap, mint nap meg kell locsolniuk. Ezek a műveletek különböző vegyi és biológiai folyamatokat indítanak be: ammónia keletkezik, a mikroorganizmusok növekedni és szaporodni kezdenek, miközben hő szabadul fel. A jó komposzt mintegy 2% nitrogént tartalmaz. Két hét után a keverék a komposztálóba kerül, amely locsolja, keveri és összeérleli. A kész komposzt csokoládébarna és ammónia szagú. Ezután következik a pasztörizálás, melynek során a rovarok, és a petéik elpusztulnak. A komposztot 8 órán át 50°C-os hőmérsékleten, majd 5 napig 45°C-on tartják. Ezután néhány nap leforgása alatt fokozatosan 25°C-osra hűtik. A mikroorganizmusok hatására az ammóniából nitrogéntartalmú fehérje lesz, amely a gombák egyik tápanyaga. A komposzt ezzel elkészült.
A termesztő ezután gombamicéliummal beoltott búzaszemeket vet el a komposztba. Ezekből, a finom szálakból lesznek a gombák gyökerei. A komposztot ezután talaj és tőzegmoha réteggel takarják be. A micélium vizet von el a talajból, és tápanyagot a komposztból.
Két hét múlva fejlődésnek indulnak az apró gombák, gyorsan növekszenek, méretük naponta megduplázódik. A zöld növényeknek napfényre van szükségük a fotoszintézishez, a gombák azonban megvannak nélküle. Levegő nélkül viszont nem növekedhetnek, hiszen oxigént lélegeznek be, és széndioxidot ki, éppen fordítva, mint a zöld növények. 3 nap alatt elérik végleges méretüket, és következhet a gomba betakarítása. A szedőknek nagyon óvatosaknak kell lenniük, nehogy a gyökereket is eltávolítsák, hiszen, ha érintetlenül hagyják őket, 3-5 naponként újabb adagot szüretelhetnek, és ezt akár 3 hétig is folytathatják. A betakarított gombákat hűtőbe rakják, és fél órán át valamivel fagypont felett tárolják, hogy megállítsák a növekedésüket.
A csomagoló gépsoron lemérik a tömegüket, és perforált dobozba rakják, hogy a gomba oxigénhez jusson, és így tovább marad friss.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mérgező mesegomba, a légyölő galóca

Európában a legismertebb gombák közé tartozik a feltűnő színű, nagy termetű, ugyanakkor mérgező légyölő galóca. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük