Kezdőlap » Hobbi » Hogyan készül a színes üveggolyó?

Hogyan készül a színes üveggolyó?

Már az ókori egyiptomiak is szívesen játszottak szép színes golyókkal, amelyek akkoriban kőből, agyagból vagy márványból készültek. Ma már üvegből készülnek, és ipari célra is felhasználják őket. A golyózás kedvelt szórakozásnak számít. Az üveg olcsó és tartós, ráadásul mindenki megirigyli a játszótéren. Üvegtörmelékből készítik a golyót, illetve hibásnak minősített darabok is az olvasztókemencében végzik.

A kemence hőmérséklete 1204 °C. 16 óra elteltével kinyitják az ajtót, és a megolvadt üveg, kifolyik a nyíláson. Egy üvegvágó berendezés fél másodpercenként lenyisszant egy darabot a folyékony anyagból, és apró tömböket formál belőle. A berendezés vágófeje állítható, így kisebb és nagyobb golyók is kigurulhatnak a végén. A tömbök csúszdán keresztül vashengerek fogságába kerülnek. A forgómozgás megakadályozza, hogy összeragadjanak. A golyó 72 óra múlva hűl ki teljesen, de a formája már nem változik. A sorsa már az égetőkemencében eldőlt, amikor a forró levegő megolvasztotta az üveget, és a különböző színű cserepek összekeveredtek egymással.

A golyók henger alakú vájatokba kerülnek, ahol a rendszer kilöki a hibás darabokat. Ha túl nagy vagy kicsi, akkor kiesik a lyukon. Csak a szabályos golyó maradhat meg. A bonyolultabb mintázatú darabokat kézzel készítik el. A felhevített átlátszó üveget egy kisebb kemencébe rakják. Ezután összetörik a színes üveget. Miután az átlátszó üveg meglágyult, a mester egy fémrúddal belenyúl a masszába, és a folyékony üveget a széles cserépbe forgatja. Ezután hengert formál az anyagból, majd egy hosszú, akár 5 méteres, igen vékony üvegszálat húz belőle. A vékony szálakból lesz a golyó belsejének színes mintázata.

A fémrudat a lágy átlátszó masszába nyomja. Amikor kiveszi, akkor nedves újságpapírban megforgatja, mert a nedves papír nem ragad hozzá az üveghez. Miután elkészül a formázással, akkor a színes szálakat hozzáragasztja a gömbhöz. A félkész darabot visszateszi a kemencébe. Ezt a műveletet háromszor ismételi meg. A folyamat végén újra átlátszó üveg kerül a tömbre. Ezután egy fél méter hosszú hengert húz belőle. Ebből készül majd az üveggolyó belső magja.

Ezután a mester megformázza a darabot. A végső forma fém-és faszerszámok segítségével alakul ki. Leméri a golyó átmérőjét, és kialakítja a végső változatot. Egy ilyen méretű masszából 5 üveggolyót lehet megformálni. Egy éles késsel leválasztja a kész darabot, és fémcső végére helyezi. Finoman megkocogtatja a rudat, és a golyó leválik. A törés során keletkezett dudort eltünteti. A megformázott üveggolyó, egy 530 fokra hevített kemencéjébe kerül. Az anyag egy éjszaka alatt lehűl, és megszilárdul. Végre elkészült a szemet gyönyörködtető üveggolyó.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük