Kezdőlap » Étel » Hogyan készül a pálcikás jégkrém?

Hogyan készül a pálcikás jégkrém?

Egy tikkasztó nyári napon nincs jobb egy finom jégkrémnél. A jégkrémek külső rétege lehet csokoládé, vagy különböző ízű szirupos bevonó. Mindegyik különböző bevonó egy tartályból érkezik a töltőüzembe. A töltőpisztolyokból a töltőformákba kerül, amelyek 60 mm-ként követik egymást, hosszú, tömött sorban. A minták egy folyadékba merülnek alá, a kalciummal kevert vizet -35°C-ra hűtik le, a kalcium fagyásgátlóként működik közre, megőrizve a folyadék állagot, a fagypont alatti hőmérséklet ellenére.

Ahogy a minták a dermesztően hideg folyadékban utaznak, a bevonó kívülről befelé kezd el megfagyni – így alakul ki a jégkrémek külső bevonata. Amint a fagyott réteg eléri a kívánt vastagságot (1-3mm), egy szívócső eltávolítja a mintákból a felesleges folyadékot, amely visszakerül a gyártósor elejére, hogy további öntőformákat töltsenek meg vele. A külső máz elkészült, már csak a belseje hiányzik. A jégkrém-alapot többféle tejtermékből készíthetik, melyet folyékony nádcukorral, keményítőszörppel, stabilizátorokkal kevernek, és emulgálószereket is adnak hozzá, hogy javítsanak a krémállagán.

Ezt követi a pasztörizálás folyamata: az elegyet 35 másodpercig 80°C-osra melegítik fel, majd lefagyasztják. Ezt követi a homogenizálás: a tej felszínére emelkedő zsírtartalom leszűrése. A külső burkok még mindig a hideg vízbe merülve érik el a töltőállomást. A gép rájuk zúdítja a jégkrémet, kicsit túltöltve a formát. A jégkrém lassan kezd megdermedni a vízben, és amint eléri a félig fagyott állapotot, egy újabb gépezet minden öntőformába beleszúr egy-egy fából készült fogópálcikát. Az öntőformák ezután elhagyják a hűtött vizet, és egy meleg: 24°C-os fürdőbe kerülnek.

Ez kell ahhoz, hogy a jégkrém külső bevonata elváljon a forma falától – ám közben mégsem olvad meg. Az első befecskendezéstől a végállapotig mindössze 7 perc telt el. A gép ezután hideg vízbe meríti a jégkrémet, hogy vékony jégbevonatot képezzen rajta :ez teszi lehetővé, hogy a finomság ne ragadjon a csomagolópapír belsejéhez, ráadásul az eltarthatósági időt is meghosszabbítja. A gép ezt követően egy hosszú papírcsíkra helyezi a jégkrémeket, a papírt az tetején és az oldalain is hőkezelés segítségével zárják le, majd feldarabolják. Minden csomagra rákerül a gyártás időpontja, és egyéb információk.
Az így készült finomságok, akár egy évig is elállnak, ha az édesség utáni vágyunk ezt hagyná.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan bontsuk fel a kókuszdiót?

A kókuszdió rendkívül finom és laktató gyümölcs, beszerzése is könnyű, hiszen szinte minden üzletben lehet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük