Kezdőlap » Étel » Hogyan készül a méz?

Hogyan készül a méz?

A mézet – köztudottan – nem az emberek, hanem a mézelő méhek készítik, akiket jó esetben az ember tart. Ha nem méhészeti körülmények között tartanák őket, akkor jóval nehezebb lenne a méz begyűjtése.
Az előállítás az alapanyag begyűjtésével kezdődik. A dolgozók kirepülnek, és meghatározott szabályok, felderítési rendszerek szerint megkeresik a megfelelő növényeket, és begyűjtik róluk a virágport és a mézharmatot.
A mézharmat érdekessége, hogy azt bizony nem a virág állítja elő, hanem a virágon élősködő különféle rovarok, például a tetvek. Ezek az állatok a növényre tapadva annak nedveit szívogatják, cserébe kiválasztják az erősen cukros mézharmatot. Ennek előállításában tehát már eleve közreműködött egy rovarfaj, ami befolyásolja a végül előállított méz ízét. Mézharmatból készülnek például az úgynevezett fenyőmézek és erdei mézek.
A méhek ezeket az anyagokat az előgyomrukba gyűjtve szállítják a kaptárhoz, közben gyomornedveik elkezdik átalakítani. Többek közt sok nedvességet vesz fel a virágpor, hogy folyóssá váljon. Az üres lépsejteket úgy töltik meg, hogy ezt az előkészített anyagot visszaöklendezik a hatszögletű kis tartályokba, majd addig legyezik a szárnyukkal, amíg elég vizet nem veszít és be nem sűrűsödik. Ezután lezárják, a méz el van raktározva a méhek téli szükségleteire. Mivel a számukra szükségesnél jóval többet szoktak felhalmozni, ezért lehetséges az, hogy a méhészek a mézet és egyéb, a méhek által előállított alapanyagot begyűjtsenek, mi pedig felhasználjuk az édes végeredményt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk rakott zöldségeket ?

Szülőként tudjuk, hogy milyen fontos a zöldségek fogyasztása egészségünk megóvása érdekében. Gyermekeink már kevésbé vehetőek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük