Kezdőlap » Hobbi » Hogyan készül a legegyszerűbb módon a rátéttechnikás varrás?

Hogyan készül a legegyszerűbb módon a rátéttechnikás varrás?

Ehhez már érdemes érteni egy kicsit a varrógéphez. De azért nem nagyon. A lényeg, hogy magabiztosan tudjunk cikk-cakköltéssel varrni rajta, ez minden elvárás. A rátéttechnika nem egyenlő a patchworkkel. Ebben az esetben ugyanis nem egymáshoz varrjuk a foltokat, hanem egyik foltot a másik fölé varrjuk. Nehézségi szempontból egyáltalán nem mindegy, épp ezért van nagyobb becsülete a valódi patchworknek.

A rátéttechnika mégis szórakoztatóbb. Az ember kiszórja a gyűjtőládából vagy zsákból a felgyűlt rongyokat, amik egyébként kidobásra jutottak volna, vagy a kutya alá, és elkezdi rakosgatni őket. Felméri, miből mennyi van. Van-e olyan nagy darab, ami jó lehet egy munka alapjának? Milyen színű és milyen minták állnának jól hozzá? Nem utolsó szempont, hogy mit szeretnénk kihozni belőle, például játszós plédet egy kisbabának, vagy faliszőnyeget a nagymama ágya mellé? Ha nagyjából megvan a koncepció, lehet vágni. Legyen alapszabály, hogy mindig a nagyobb, háttért adó elemeket vágjuk és varrjuk először, aztán újra leterítjük és elhelyezzük képzeletben a kisebb elemeket, majd azokat is vágjuk és varrjuk.

Hogy ne mozduljanak el feldolgozás közben, mindenképpen fontos az elemeket gombostűvel rögzíteni. Lehet alátenni flízt, amivel puhábbá és kicsit térbelibbé tehetjük a mintát, de nem előírás. A varrás során először varrjuk körbe laza cikk-cakköltéssel a mintát, az anyag behajtásával nem kell bajlódni. A gombostű ekkor már eltávolítható. Ezt követően közepes vagy nagyon sűrű cikk-cakkal varrjuk körbe újra, lényeg, hogy kontúrt kapjon a minta. A cikk-cakkozást vonalak rajzolásához is lehet használni, például szájat, szemet formázhatunk vele. Használhatunk változatos színeket. A végén a kész darabot varrjuk vastag, puha alátéthez, például régi plédhez vagy vastag ágyneműhuzathoz, majd szegjük le a munka szélét. Az egészhez csak az egyenes és a cikk-cakköltést kell tudni használni a varrógépen, cserébe eltűnik egy adag lom, és még valami hasznos is keletkezett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük