Kezdőlap » Sport » Hogyan készül a hokikorong?

Hogyan készül a hokikorong?

Régen még fából készültek a jégkorongok, de a kevésbé hivatalos meccseken akár kővel is játszották. Manapság már mindenki gumikorongot szeretne a jégen látni. A mai korong átmérője 7, 5 a vastagsága pedig 2, 5 cm.
A jégkorong legyártáshoz 11 különféle anyag szükséges.
Az első hozzávaló a gumi: a gumit kétfajta olaj teszi strapabíróbbá. Egyes ásványi anyagok segítik a vulkanizálást, és később lassítják a gumi kopását. Van egy bizonyos fajta szénpor is, ami egyszerű töltőanyag. A hozzávalókat egy előkeverőbe helyezik: előbb a gumidarabokat teszik be, utána azokat az antioxidánsokat, amik növelik a gumi élettartalmát. Majd következik az egyik olaj, ami segít a száraz kemikáliák összekeveredésében, és a másik olaj, amivel a gumi szilárdságát szabályozzák.

Bekerül a kalcium-karbonát és a kén is, ami a vulkanizálásnál fog segíteni. Utoljára a szénport öntik be. Az előkeverés 15-20 percig tart, utána a keverék egy csúszdára kerül, majd egy futószalagra, ahol a keverőhengerekhez jut – itt végzik a végső keverést. Akkor további gumidarabokat kevernek be, és egy keményebb fajta gumit is hozzáadnak a keverékhez, hogy a jégkorong erősebb legyen.

A receptet úgy alakították ki, hogy egy nagyon kemény gumit kapjanak,ami ellenáll a számtalan hatalmas ütésnek. Létfontosságú, hogy az összetevők egyenletesen keveredjenek el: a dolgozok ezért vagdossák be keverés közben. (A cég laborjában minden keverésből megvizsgálnak egy mintát egy speciális berendezéssel: a vulkanizálást vizsgálja, vagyis azt, hogy a gumi hogyan és mennyire kötött meg.)
Egy gép kerek mintán nyomja át a gumimasszát, közel egy méteres hengerformák alakulnak ki, amik mindig 7 cm átmérőjűek- a jégkorong is ugyanennyi lesz. A következő gép 39 darabra vágja fel a gumihengert, és mindegyik darab 2, 8 cm-es lesz. Ezeket még csak előformáknak hívják, mert ekkor még nem teljesen olyan az alakjuk, mint egy jégkorongnak.

A dolgozók sajtoló-szerszámokba helyezik őket: a szerszám mindegyik mélyedése pontosan akkora, mint egy jégkorong. A szerszámot befedik, és beteszik a vulkanizáló présbe, ahol az előformákat összepréselik, majd 150 °C-ra hevítik. A művelet 18 perc múlva ér véget. Az előformák most már jégkorongként kerülnek ki a szerszámból: kőkemények és 3 mm-el vékonyabbak, mint a vulkanizálás előtt, és ezután 24 órára hűlni hagyják őket. Minden korongot kézzel letisztítanak.
A présforma recés nyomot hagyott a korong oldalán, ennek az az oka, hogy a korong így jobban tapad a hokiütőhöz: minél jobban tapad, annál jobban lehet irányítani és annál célszerűbb egy játékos számára.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük