Kezdőlap » Sport » Hogyan készül a hokikesztyű ?

Hogyan készül a hokikesztyű ?

A jégkorong közismerten durva sport, így mindenkinek kötelező a védőfelszerelés viselete. A kesztyű megvédi a játékosok alkarját, kézfejét, és csuklóját. A jó kesztyű alaposan ki van párnázva a megfelelő helyeken, mégis kényelmes és könnyű, ráadásul rugalmasnak is kell lennie, hogy a cseleket is végre lehessen velük hajtani.
A kesztyűt burkoló keményebb anyagot, héjnak nevezik, ami készülhet valódi vagy műbőrből egyaránt. Most kezd azonban teret hódítani egy új szénszálas anyag, ami pillekönnyű, és még a korcsolyák éle sem képes összetörni. Összetétele természetesen szigorúan titkos. Modelltől függően egy átlagos kesztyű mintegy 30 darabból épül fel.

A külső héj darabjait egyenként vágják ki egy hidraulikus kés segítségével. Ezután egy speciális habszivacsot vágnak méretre a béléshez. A hab elég merev és sűrű ahhoz, hogy felfogja az ütéseket, mégis rugalmas és biztonságos fogást biztosít a játékosnak. Összevarrják a külső héjat a habszivaccsal, a kesztyű minden egyes darabját külön-külön készítik el- az ujjakét, a tenyér részét is. Speciális habbal töltik fel az ujjak részét, illetve a hüvelyujjnál egy „hüvelykpáncélt”- azaz egy műanyaglemezét egy forró prés alatt átalakítják a kívánt formájúra, majd a lapkát rugalmas habbal vonják be, és sűrített levegő segítségével a kesztyű ujjába préselik.

A kézelő általában 6 cm széles, és lehetőség van egyedi példány rendelésére, ilyenkor a kézelőre akár a saját nevünket is ráhímeztethetjük. A profi játékosok számára természetesen egyedi igények szerint készülnek a kesztyűk, és az átlagosnál sokkal jobban meg vannak erősítve.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük