Kezdőlap » Étel » Hogyan készül a házi tészta?

Hogyan készül a házi tészta?

Persze a levesbe vagy szószok, pörköltök alá való tészták kézzel való elkészítése macerásabb, mint egyszerűen bolti száraztésztát használni, de a végeredmény sokkal finomabb.
A házi tészta alapvető hozzávalói: liszt, só, tojás és esetleg egy kevés olaj. Vizet ne használjunk hozzá, mert ragadni fog a gyúrás során és a megfőtt tészta állaga sem lesz túl jó. Igény szerint sózzuk a tésztát, majd gyúrjuk össze a hozzávalókat. Annyi tojást használjunk, amennyivel a lisztet még éppen össze lehet tapasztani, tehát a tészta maradjon kemény. Ez kb. minden 10 dkg lisztre egy tojást jelent. Gyúrjuk a hozzávalókat teljesen egyenletesre.

Az anyag keménysége miatt ez nem épp könnyű munka, ezért ne csináljunk túl nagy adagot egyszerre, maximum fél kg lisztből érdemes dolgozni egyszerre. Amúgy is finomabb, ha a minden étkezéshez frissen készítünk új adag tésztát, ennél többet csak akkor, ha nem a hűtőben tároljuk a maradékot, hanem száraztésztát készítünk belőle. Érdemes többet gyártani például a cérnametéltből, mert azt nagyon könnyű megszárítani, bár a tároláshoz nagyobb helyet igényel, mint a gyári verziók.
Pihentessük 20-30 percig, hogy egy kicsit száradjon, enélkül nagyon nyúlós lenne a nyújtás során. A kinyújtáshoz használhatunk sodrófát is vagy tekerős tésztanyújtó szerkezetet.

Ebbe felül bele kell helyezni egy tésztadarabot, az áttekerés során pedig a gép elvékonyítja. Ezeknek gyakran van olyan funkciója is, amivel különböző méretű metélteket is gyárthatunk a tésztából, méghozzá nagyon gyorsan. Cérnametéltet érdemesebb géppel, mint kézzel készíteni.
A méretre vágott tésztát használjuk fel azonnal vagy a nagyobb mennyiséget konyharuhára vagy lisztes papírtörlőre terítve szárítsuk meg a későbbi felhasználáshoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük