Kezdőlap » Hobbi » Hogyan készül a hajó kormánykerék ?

Hogyan készül a hajó kormánykerék ?

A hajókormánnyal a kormánylapát dőlésszögét, és ezzel a hajó haladási irányát lehet változtatni. A régi hajókon még kormányrudat használtak, ami közvetlen a lapáthoz csatlakozik. A kerék elterjedése úgy látszik, jó irányba terelte a hajósokat.
Az alapanyag két hagyományosan hajóépítésre használt fa: a magyal, és a burmai tikfa – ez a két fafajta épp olyan szép, mint erős. Először mindkettőből hosszú csíkokat fűrészelnek le, ezekből majd össze maga a kerékforma.

A csíkokat egy digitális mérővel ellenőrzik, aztán 3, 1 mm vastagságúra csiszolják őket. Csiszolóval lekeskenyítik a csíkok végét, mert ezekkel, a darabokkal lapolt illesztést készítenek, ami annyit jelent, hogy a hegyes részek összeillesztésével tudják egymásra helyezni a csíkokat. Miután mindkét csíkot bevonták epoxi-gyantával, egy kör alakú mintára rögzítik őket. A mintát előtte viasszal kenik be, nehogy a fa ráragadjon.
A ragasztó vízálló, mert a kormánykerék a fedélzeten lesz, és a sok eső nem tehet kárt benne. A két méteres csíkokat fokozatosan ráfeszítik a formára, a rugós szorító csak ideiglenesen tartja a csíkot, és csak addig van rá szükség, amíg a csíkok végét egymáshoz illesztik. Az összes csík elhelyezése 8 órás munka:a világosabb magyalból, és a sötétebb tikfából összesen 7 réteget helyeznek el. A kerék ragasztóját éjszaka kötni hagyják.
A kerék 5 küllője is szintén magyalból, és tikfából készül, amiket kétoldalas ragasztó-szalaggal rögzítenek egymáshoz. A számítógépes vezérlésű marógép, nyílást vág a lapok közepébe, amit aztán háromszög formájúra alakít: így a küllők könnyebbek lesznek és rögzítésük sem lesz annyira körülményes. A ragasztó-szalagot eltávolítják, és a lapokat beragasztózzák, a farétegek közé szénszálas lapot is tesznek, amitől a kormány még erősebb és könnyebb lesz. A küllők közepébe ezután viasszal borított formát tesznek, és a lapokat összenyomják. A ragasztó ez esetben is egy napig köthet. A 4 fa és 3 szénszálas réteg mindössze 2 cm vastag.
A már összeragasztott magyal és tíkfacsíkokból álló hajlított formából egy íves mintát rajzolnak körbe. A darabokat ezután egy fűrésszel vágják ki: ezek az íves darabok lesznek a küllők és a kerék között. Mindegyik darabot kifúrják, és egy csapot tesznek a lyukba, hogy az ív tetején egy szénszálas szövetet tudjanak elhelyezni. A küllőket úgy rögzítik a kerékhez, hogy az íves darabokat a már beragasztott üvegszálas csapokra húzzák. A csapok végére kerülnek a küllők: a küllőket a nyílás segítségével szorítják a kerékhez. Ezután egy alumínium elemet tesznek a kerék közepére, majd gumikalapáccsal a helyére ütik. Egy dekopírfűrésszel kivágnak egy egy darabot, hogy a küllő íves teteje tökéletesen illeszkedjen . Reszelik, csiszolják,amíg tökéletessé nem válnak a kerek formák. Ezek az utolsó simítások akár 5 órán át is eltarthatnak.
A kormánykereket védeni kell az időjárás viszontagságaitól, de legfőképpen a napfénytől. Ezért először poliészter – alapozót használnak, majd ezt a réteget lecsiszolják, és két vízálló lakkréteget fújnak rá.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük