Kezdőlap » Étel » Hogyan készül a gyárilag készített chips?

Hogyan készül a gyárilag készített chips?

A chipset friss burgonyából kell készíteni. Egy kefélő-gép ledörzsöli a piszkot a burgonyáról, majd a krumplik tovább utaznak egy vízzel teli csatornába, a hámozó felé. A hámozó dörzskerekei lehántják a krumpli héját. Egy ilyen szerkezet 5 és fél ezer burgonyát képes meghámozni óránként. A következő lépésben méret szerint szétválogatják a burgonyákat. A kisebbek mennek az öblítőbe, a nagyobbakat pedig szétvágják, majd azok is az öblítőbe kerülnek.

Ezután a burgonyát felszeletelik, a pengéket különböző méretűre lehet beállítani aszerint, hogy milyen vastagságú és formájú chipset készítenek. A centrifugális erő hatására a burgonyák a borotvaéles pengék közé repülnek, amelyek felszeletelik a krumplit. Egy burgonyából átlagosan 36 szelet burgonyaszirom készíthető. Ezután megmossák a krumpli-szeleteket. A henger begördíti a krumpli-szeleteket egy hatalmas tartályba, ami friss hideg vízzel van megtöltve. Tisztítás utána szeletek egy szárítóba kerülnek, ahol levegővel lefújják a felesleges vizet. A sütőben az olajat 190 °C-ra hevítik, így a krumpli 3 perc alatt megsül. A kész chips továbbutazik a szalagon, és amikor kikerül a sütőből, a felesleges olaj lecsöpög róla. Ezután egy sózuhany következik. A burgonyaszirmokat az épp aktuális ízekkel fújják be.

Egy másik nagyon kedvelt rágcsálnivaló készül, a puffasztott kukorica.

Először a kukoricalisztet vízzel keverik össze, majd egy extrudálógép eljuttatja a keveréket a megfelelő formájú lyukakhoz, amelyiken átfolyik az elegy, és a másik oldalon egy kés darabolja fel megfelelő méretűre. A gépben lévő meleg hatására, a liszt úgymond kipattan, és kész is a könnyű csemege. A kész puffasztott kukoricát olajjal és sajttal, vagy más ízesítő anyagból készült porral fújják be, és természetes színezőanyagokat adnak hozzá.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk diétásan rakott kelt?

A diéta és életmódváltás követői törekszenek a minél egészségesebb, kalóriaszegényebb ételek elkészítésére és fogyasztására. Alapvetően …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük