Kezdőlap » Étel » Hogyan készül a gumicukor?

Hogyan készül a gumicukor?

A gyerekek imádják az olyan édességeket, amit nyújthatnak, vagy tekerhetnek. Ez megmagyarázza, hogy a különböző gumicukrok, miért tartoznak az örök nagy kedvencek közé. A gumicukorkák gyártásához úgynevezett nyomólemezeket használnak. A nagy lapokon minták sorakoznak. Egy gép a megfelelő mintához nagy tálcákon elterített kukoricakeményítőbe nyomja. Így jön létre a kukoricakeményítős minta. A gyár egy másik termében egy gép a zselatint, cukrot, kukoricaszirupot, színezőket és aromákat kever össze, majd az elegyet 115 fokon főzi meg. Egy újabb készülék a keményítőbe vájt gödrökbe tölti a sűrű szirupot.

A lapokat ezután egy hűtőkamrába tolják át, és itt 12-15 órát töltenek, ez alatt lehűlnek és megdermednek. Ezt követően egy gépezet megfordítja a tepsiket, és a gumicukrok kihullnak a formából. A lehulló kukoricakeményítőt alul felfogják, hogy újabb öntőformák elkészítéséhez használhassák fel őket. Az édesség egy tisztító dobon halad át. A pörgés közben megszabadulnak a rájuk tapadt keményítőtől. A következő hengerben olajjal permetezik be a cukorkákat, ettől lesznek szép fényesek.

A piros, hosszúkás édesgyökérnek nevezett édesség – bár édesgyökér egyáltalán nincs benne – cukorból, búzából, és kukoricaszirupból készül. Ételszínezéket, valamint természetes és mesterséges szamóca aromát adnak hozzá. A masszát 2 órán át 102 fokon főzik, míg végül vastag tészta válik belőle. Az anyagot lehűtik, és formázó gépekbe töltik, amelyek megformázzák különböző formájúra. Egy vízpermettel benedvesített penge szeleteli fel az egybefüggő csíkokat, 18 és 21 cm-es darabkákra. Az elkészült, és tálcákra rakott édességet kemencébe szállítják, ahol 8 órán át 60 fokos melegben tartják. Ahogy a nedvesség eltávozik belőlük, a pálcikák összezsugorodnak. Ezután már csak a csomagolás marad hátra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük