Kezdőlap » Lakberendezés » Hogyan készül a függőágy?

Hogyan készül a függőágy?

Amikor Kolumbusz Kristóf a XV. században felfedezte az újvilágot, egyben a függőágyat is feltalálta – az indiánok között látott ilyen, általa alvóhálónak nevezett szerkezeteket. Amikor pedig a találmány Európába is elkerült, azonnal behálózott mindenkit. A függőágyak eredeti neve indián nyelven hamaca (angolul hammock), mivel ennek a fának a rostjaiból szőtték őket. Ma már ezek is poliészterből készülnek, ám ezt a váltást észre sem venni, ha belefekszünk.
A gyártás kezdetén a keményfából készült tartófán jelölik be a kifúrandó lyukak helyét – 22 lyuk kerül a fára, egymástól 7 cm távolságra. A léc széleit egy éles csiszolófejjel kerekítik le, nehogy az éles sarkokkal megsebezzük magunkat, amikor bemászunk az ágyba. A lyukak átmérője minden esetben pontosan 1 cm. Ez után egy lyuktágítóval lehetővé teszik, hogy a poliészter-szálak kevésbé törjenek meg a lyukak szélénél. A gyártó cég előre elkészített emblémáját is felhelyezik a lécre.
16 orsó forog szédítő sebességgel-ezek, szövik meg a szálait – az orsók összesodorják a 16 szálat, halszálkás mintát alakítva ki, majd elektromos csigák húzzák ki a kész fonalat. A fonál egy tároló dobba kerül. A dolgozók háromszög alakú mintázatba kötik össze, ebből készítik el a függőágy hámját, amit vezérfonalnak neveznek.
A háromszög kialakítása után a szálak végeit átfűzik a lécek lyukain- egy nagy horgolótű segítségével, amit az első lyuknál kezdenek, amit csomóval fejeznek be-majd, ugyanezt teszik a léc túlsó végén is. A két csomó már megtartja a lécet, és így folytatni lehet a többi 22 lyukkal is. A lécet egy vízszintező alá helyezik, hogy minden szál azonos hosszúságú legyen, és megcsomózhatják a maradék kötelet is. Ezután egy hálószövő különleges technikával elkészíti a hálórészét is.
Végül pedig mi lehetünk azok, akiket elringat a függőágy hullámzása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük