Kezdőlap » Étel » Hogyan készül a fagyasztott pizza?

Hogyan készül a fagyasztott pizza?

Naponta több millió pizza kerül a szupermarketek mélyhűtőjéből a családi ebédlőasztalokra. Vékony, vagy vastagtésztás, húsos vagy vegetáriánus pizza egy olyan kényelmes dolog, ami nem hiányozhat a fagyasztóból. A mélyhűtött pizza készítéséhez egész gépsor labirintus kell.
A tésztához egy hatalmas keverőgépben lisztet, sót, cukrot és élesztőt kevernek össze vízzel és olajjal. Hogy ízesebb legyen, kukoricalisztet is adnak hozzá. A keverő körülbelül 4 percig forgatja a hozzávalókat, és megdagasztja a tésztát. A tészta még egy félóráig kel. Azután egy gépbe töltik, ami kisebb darabokra szaggatja, és a darabok egy hengerlőgépbe kerülnek, ami 2,5 cm-es darabokra nyújtja őket.

Vékony lisztréteget kapnak, hogy ne ragadjanak a géphez. Újabb hengersor következik, amitől a tészta még egyenletesebb lesz. Lisztkefe simítja végig, hogy a felülete is sima legyen. Majd rozsdamentes acéltűk döfködik végig 7-10mm mélyen, ez megakadályozza, hogy légbuborékok képződjenek benne. Végül egy kerek formákkal ellátott műanyag henger vágja ki a pizzalapokat a tésztából. A gép automatikusan leválasztja a maradék tésztát-, ezt később hozzákeverik a következő adaghoz. Szállítószalag viszi a kerek lapokat a következő állomásra, a sütőbe. Két percig sülnek 200-315 °C közötti hőmérsékleten.
Következő állomás a paradicsomszósz.

Egy tartályból folyamatosan szivattyúzzák a szószt, amit egy forgó henger emel fel, majd egy műanyag lap kaparja rá a pizzatésztára. A fölösleg visszacsöpög a tartályba. Egy sajtadagoló gép felaprítja a mozzarella, vagy más aktuális sajtdarabokat, és biztosítja, hogy a sajt egyenletes réteget formáljon. Hatalmas adagolótölcsérekből érkezik a pepperoni, a szalámi, vagy más feltét a húsadagolóba. Innen egyenesen a paradicsomszószos-sajtos pizzára ereszkednek.

A pizzák ezután egy különleges fagyasztóba kerülnek, ahol körülbelül 20 percet töltenek -31,6 °C-on. A csomagológép ezután áttetsző nejlonba burkolja a pizzákat, automatikusan rájuk igazítva a méretet. Végül robotkar tolja a pizzákat a várakozó dobozokba. Már csak fel kell melegíteni és megenni

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük