Kezdőlap » Sport » Hogyan készül egy hokiütő?

Hogyan készül egy hokiütő?

1200 évvel ezelőtt az írek játszották az „írlinget”, a hoki füvön űzött változatát. A ma ismert jéghokit 1855-ben az Ontario-i Kingston-ban állomásozó brit katonák találták ki, hogy agyonüssék az időt valamivel, a kanadai hosszú telek alatt.
A jéghoki elkészítéséhez számos fadarabot és üvegszálat kell összehegeszteni.
A nyél nyárfából készül, amelybe két vékony nyírfacsíkot ragasztanak. Ráhelyezik egy körkörös szállítószalagra, amelyet préssel szereltek fel, ami összetartja a részeket, amíg a ragasztó megköt. Ezután egy többfogas fűrész három egyenlő részre vágja fel a fát. A nyelek egy precíziós csiszológépre kerülnek, ahol üvegszálakkal erősítik meg őket. Egy henger epoxi-gyanta kivonattal, egyfajta ragasztó anyaggal vonja be, amelyre ráhelyezik a szénnel dúsított üvegszálat.

Amikor a gyanta megszáradt, és megkeményedett, a nyelet behelyezik egy öntőformába, és ebben a présben 80 °C-on izzítják 12 percen át. A nyél ezután egy olyan gyémántfejű késsekkel felszerelt gépbe kerül, amely lekerekíti a nyél széleit. A végső simítás egy újabb csiszolás, melynek során lecsiszolják a fa szemcséit. Kis ékeket ragasztanak az ütő végére, hogy ehhez csatlakoztassák az ütővéget.

Gép illeszti be a ragasztót és az ütőfejet a nyélbe, majd az ütőt egy szalagra helyezik, amely a következő fázisba szállítja az ütőt, időt hagyva, hogy a ragasztó megszáradjon. Az ütőfej mindkét oldalát lecsiszolják, és az ütőfejeket meghajlítják. Egy percig gőzölik, hogy a nedvesség átjárja a fát, és rugalmassá tegye.

Azután az ütőfejet behelyezik egy hajlított öntőformába, ahol 50 másodpercig izzítják, 55°C-on. A fejet a kívánt vastagságúra csiszolják, és a fejet is meg kell erősíteni- itt az üvegszálas anyagot epoxi-gyantába mártják, majd egy kemencébe helyezik, hogy 24 órán át, 32°C-on száradjon. A munka befejező fázisa a körkörös csiszolás. Végül az ütőfejet belemártják az epoxi-gyantába-hogy szép fényt adjanak neki. Már csak a festés van hátra: a gyártó cég emblémája egy selyemvásznon keresztül kerül az ütőre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük