Kezdőlap » Zene » Hogyan készül egy hegedű?

Hogyan készül egy hegedű?

A hegedű az 1500-as években született egy gitárszerű hangszerből, amin a zenészek vonóval játszottak. A hegedűt leginkább a klasszikus és a cigányzene révén ismerjük, pedig a rock, a country, és a jazz-zenében is használják.
Vegyünk egy juharfa-lécet, vágjuk félbe, hogy az erezet szimmetrikus legyen. A két részt enyvvel illesztik össze (a hegedűkészítők soha nem használnak szeget vagy csavarokat). Ez lesz a hegedű háta- a ragasztó 4 óra múlva megköt, ki lehet szedni a szorítókat,majd simára gyalulják. Ráfektetik a sablont, és kivágják a formát, majd egy kisebb gyaluval legömbölyítik.

Ezután kis hornyot vésnek a szélébe – ragasztóval bekenik és beleillesztenek egy merevítőt, ez egy vékony, általában juharfából készült csík. Most következhet a borda: a beáztatott juharfa csíkokat egy felhevített íves fémlaphoz szorítva formára hajlítják. A hornyokba ragasztót kennek, fent és lent valamint a görbületeknél pedig fakockákkal rögzítik a bordát. Összeillesztik a hegedű testét, és 1 órán át, száradni hagyják.

A kisebb keresztbordákat is ragasztóval kenik be, mielőtt a bordákhoz illesztenék- így nagyobb a felület, és könnyebb a hátlapot a bordákhoz rögzíteni. A hegedű hasát kemény fenyőfából készítik. A nyakát és csigás fejét viszont juharfából faragják ki, majd ráragasztják a törzsre. A fogólapot ébenfából készítik, ez a fa évtizedeken át kiállja a hegedűművészek játékát. A húrfeszítő csavarok helyét ki kell fúrni: ezek általában ébenfából vagy rózsafából készülnek.
A hegedűt a kívánt színtől függően 4-5 alkalommal lelakkozzák,majd olajjal kenik be, és napokon át polírozzák, hogy fényes és tükörsima legyen. A húrlábat nem ragasztják a hashoz, hanem a 4 húr tartja meg a helyén. Ezeket az ébenfa húrtartó és az ébenfa csavarok közé feszítik.
A vonót lószőrből és jó minőségű pernambuco fából készítik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készül a bakelit lemez?

A bakelit pontosabban a vinyl -lemezek rajongóinak száma egyre növekszik a zenerajongók, gyűjtők és Dj-k …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük