Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan készül egy fa ajtó?

Hogyan készül egy fa ajtó?

A házak nélkülözhetetlen alkotórészei, meghatározzák azt a teret, ahol mozoghatunk. Jelenlétük okozhat klausztrofóbiát, de ha kitárulnak- a szabadsághoz is utat nyitnak. Az ajtókészítés a furnérlemez gyárban kezdődik: a farönköket először gőzölőmedencébe rakják, ahol megpuhítják a rostjaikat. A gőzölt rönkök ezután a kéregtelenítőbe jutnak, ahol a kezelő koncentrikus köröket jelöl ki, majd lézer segítségével pontosan középre helyezi a fát. A megfelelő helyre helyezés két okból is kulcsfontosságú: a kéreggel együtt a lehető legkevesebb faanyag vesszen kárba, a megtisztított rönk pedig tökéletesen henger alakú legyen. A következő lépés a hámozás- miközben a rönk forog, egy esztergagép 0. 6mm vastag furnérlemezt vág le belőle. ...

A házak nélkülözhetetlen alkotórészei, meghatározzák azt a teret, ahol mozoghatunk. Jelenlétük okozhat klausztrofóbiát, de ha kitárulnak- a szabadsághoz is utat nyitnak.
Az ajtókészítés a furnérlemez gyárban kezdődik: a farönköket először gőzölőmedencébe rakják, ahol megpuhítják a rostjaikat. A gőzölt rönkök ezután a kéregtelenítőbe jutnak, ahol a kezelő koncentrikus köröket jelöl ki, majd lézer segítségével pontosan középre helyezi a fát. A megfelelő helyre helyezés két okból is kulcsfontosságú: a kéreggel együtt a lehető legkevesebb faanyag vesszen kárba, a megtisztított rönk pedig tökéletesen henger alakú legyen. A következő lépés a hámozás- miközben a rönk forog, egy esztergagép 0. 6mm vastag furnérlemezt vág le belőle. Egy átlagos fatörzsből 134 folyóméternyi furnért nyernek. A furnért ezután letekercselik, táblákra vágják, és az egyforma erezetű táblákat egymásra rakják. Lézer segítségével úgy állítják be a kést, hogy az egymásra rakott lemezekből kivágja a hibás részeket. A darabokat ezután összeragasztják. Az ajtó elülső részét úgy készítik el, hogy az erezet, és a lemez egyéb jellegzetességei szimmetrikusak legyenek. A furnérborítás nem látható, belső rétegeit a korábban kivágott hibás darabokból állítják össze. Az ajtó furnérburkolatát három lemezből készítik el- az egyik lemezt mindkét oldalán beragasztózzák, majd a másik két lemez közé illesztik. A három lemezt ezután egy több mint 100°C-os présbe helyezik, és a ragasztó másfél perc alatt megköt. A három lemezből pedig 3 rétegű furnér lesz, és a falemezt ezután fényezik. Furnér ajtólemez több mint 100 fafajtából készíthetnek, többek között nyírből, tölgyből, juharból és mahagóniból. Az ajtó belső részét már egy másik gyárban állítják elő, a közepét több faléc összeragasztásával alakítják ki, és sima fenyővel foglalják keretbe. A darabokat összepréselik, a ragasztót ezúttal nem hővel, hanem mikrohullámmal aktiválják. Csiszolás után egy gép az ajtó egész felületét beragasztózza, majd minkét oldalára furnért ragasztanak. Ezután az egészet fél órára egy hideg présbe rakják, hogy a ragasztó megkössön. A következő fázisban pontosan méretre vágják az ajtót, és az éleit lecsiszolják. Ezután egy gép bevési a zsanérokhoz szükséges hornyokat, egy másik pedig lyukat vág a fogantyúnak. Az utómunkálatok ajtónként mindössze 70mp-ig tartanak, az egyik oldalt lecsiszolják, lefestik és tömítik, majd újból csiszolják és lakkozzák.
Az egykori mesterek napokig dolgoztak mindezen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan csempézzünk?

A csempézés nem egy bonyolult dolog, de ha először állunk neki, akkor inkább padlót csempézzünk. ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.