Kezdőlap » Étel » Hogyan készül a csipkebogyólekvár?

Hogyan készül a csipkebogyólekvár?

A csipkebogyólekvár elkészítésének sajnos minden részlete rendkívül fáradságos.
Első feladat: elegendő bogyót gyűjteni. Ha nagy szerencsénk van, néha belefuthatunk hatalmas bogyókat nevelő bokrokba is (akár 5 cm-es is lehet), ez fajtafüggő. Gyűjtsünk legalább 1 kg-ot, hogy érdemes legyen nekiállni. Ehhez a részhez sok türelem kell, és el kell viselni a bokrok szúrósságát, és hogy mindenbe bele akarnak kapaszkodni.
Mossuk meg a gyümölcsöt és válogassuk ki belőle a rossz darabokat. Ha ágat találunk, azt távolítsuk el. A legtöbbször ajánlani szokták a szemek végén az ág kapcsolódási helyének és az elején a virágszirmok maradványának az eltávolítását. Ezt a hosszadalmas, aprólékos munkát feleslegessé teheti, ha van tekerőkaros gyümölcsprésünk (általában lehet kapni a háztartási apróságokkal foglalkozó üzletekben, különösen szezonban). Ez nagyon praktikus, a szita részében ugyanis fennmaradnak a magok, a gyümölcshéj és az egyéb maradványok, az alján csak a pépes gyümölcshús csorog ki.
Néhány pohár vízzel együtt forraljuk fel a gyümölcsöt és főzzük egészen puhára. Szét is lehet nyomkodni krumplitörővel vagy botmixerrel pépesíteni. Nem kell aggódni a magok miatt, azokkal még a daráló sem szokott elbírni. Továbbra is gond nélkül fennmaradnak a gyümölcsprésben. Érdemes ekkor hígra főzni az átpréselésre váró gyümölcsmasszát, hogy könnyebben folyjék le a prés szitáján keresztül. A túl sűrű lé megkeseríti az egyébként is nehéz passzírozós szakaszt. Ha elkészült a tiszta gyümölcsmassza, még mindig van lehetőség elpárologtatni a felvett víz egy részét. Ha már jónak találjuk az állagot, édesítsük és sűrítsük be pektinnel. A zacskós dzsemfixáló helyett előrelátóan belefőzhetünk a masszába egy-két darab almát is, ennek a pektintartalma is csodásan besűríti a lekvárt. Töltsük fertőtlenített üvegekbe és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük