Kezdőlap » Házépítés » Hogyan készül az üveg?

Hogyan készül az üveg?

Az üveg talán az egyik leghétköznapibb anyag. Minden nap látjuk, találkozunk vele, de olyannyira a hétköznapok részévé vált, hogy ahogyan sok minden mást, úgy ezt sem vesszük észre. Jelenléte természetes, ezért talán soha nem is gondolunk bele, honnan van, hogyan készül?
A sokak számára talán meglepő válasz az, hogy az üveg homokból készül.
Valahol a Közel-Keleten, a Földközi-tenger homokos partján ötezer évvel ezelőtt egy fáradt utazó tüzet rakott. És amikor azt eloltotta, a homokban furcsa, fényes, átlátszó gömböcskéket vett észre.
Tehát az üveghez csak homok és forróság kell? Voltaképpen igen, de nem ez a helyes kitétel. Nem mindegy természetesen a hőfok sem, az üvegkészítésnek, vagy hivatalosan üvegfúvásnak bonyolult szabályok rendszerezte technikája van. És természetesen az sem mindegy, milyen homokról van szó. Az egyetlen szóba jöhető nyersanyag a kvarchomok ( a szilícium-dioxid nevű anyag legfőbb lelőhelye), mely tejfehér, és fontos jellemzője, hogy bolygónk leggyakrabban előforduló anyaga.
Többféle üveg létezik. A legalapvetőbb az úgynevezett mésznátronüveg, mellyel valóban minden nap találkozunk, ebből készülnek az ablakaink, poharaink.
Ennek elkészítéséhez kvarchomok kell, szóda (mely egy nátrium-vegyület, és csökkenti a kvarchomok olvadáspontját) valamint természetesen tűz.
Mind ismerünk természetesen másfajta üvegeket is, mint az ólomkristály, a tűzálló edények, porcelán… Ezek más technikával készülnek ugyan, de ugyanúgy az üveggyártás termékei.
Az üvegnek tehát sokféle felhasználási módja van, otthonainkban, az iparban (meglepő, de az üveg, kristályos molekulaszerkezete miatt nagyobb szakítószilárdsággal rendezik, mint az acél, jobban ellenáll a húzóerőknek).
Sőt, az üveg annyira ellenálló anyag, hogy még a fontos személyek védelménél is használják, létezik ugyanis golyóálló változata is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük