Kezdőlap » Étel » Hogyan készül az ehető gyurma?

Hogyan készül az ehető gyurma?

Nincs semmi, amit a gyerekek jobban szeretnének, mint a gyurma döngölése gyúrása, formázása. A sokféle színű és illatú massza gyömöszölése igazi kreatív munka. Vannak ehető gyurmák, melyeknek nagy előnye, hogy ha a készre formázott gyurma túl tökéletesre sikerülne, és kedvünk lenne beleharapni, nyugodtan megtehetjük. Ehető alapanyagokból készül: ízesítőkből, színezékből, sóból, vízből és más titkos összetevőkből. Hogy ez hogyan készül? A megfelelő állag elérésének alapja a pontos számítás. Minden összetevőt egy elektronikus mérleg segítségével mérnek ki. A száraz összetevőket és az illatanyagokat egy hatalmas mixerben apránként keverik össze.

A hozzáadott forró víz mennyisége attól függ, hogy milyen színű és illatú terméket szeretnének előállítani. Arányait tekintve nagyjából 30%-a víz, és 70%-a szárazanyag. Az ételszínezék a legvégén kerül bele. Ahhoz, hogy a gyurma épp megfelelő állagú legyen, pontosan 3 perc 20 másodpercig kell keverni. Ekkor a tömörsége nagyjából megegyezik a pite tésztáéval. A kavargatástól eléggé felmelegszik, pontosan 70°C-ra. A csomagolás előtt azonban nem igényel hűtést. Egyenesen az úgynevezett nyomógépbe kerül, ami doboznyi adagokra szeleteli.

A késztermék puha és nyújtható, órákig lehet vele játszani. Azon kívül, hogy kellemes az illata, ez a gyurma nem morzsálódik, nem ragad oda semmihez és nem hagy foltot a ruhán vagy a bútorszöveten.
A dobozelosztó gép sorba állítja a dobozokat, majd a töltőberendezés mindegyikbe forró gyurmát tölt. Ahogy a dobozok végighaladnak a futószalagon, rájuk kerül a gyártási időt tartalmazó tető is, és a sűrítőhenger légmentesen zárja le azokat. Végül, de nem utolsó sorban az illatát jelölő színes matrica is rákerül.
Ezt a terméket 36 különböző illatban lehet kapni, a gyümölcsöktől egészen a gyerekbarát ételekig.
Narancs, vadcseresznye, menta, eper, csokoládé, szilva, citrom, vajas pirítós, mogyorókrém, csokoládé, eper vagy citromtorta és még számos variáns fellelhető.
Ha nem mernénk belevágni, akkor maradjunk az állagra hasonló marcipánnál, amit szintén ízesíthetünk, színezhetünk.

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük