Kezdőlap » Otthon biztonság » Hogyan készül a tűzoltók ruhája?

Hogyan készül a tűzoltók ruhája?

A tűzoltók évszázadok óta hősiesen végzik a munkájukat. Egyenruhájuk azonban nem volt mindig igazán megfelelő. A mai tűzoltók már olyan ruhát viselnek, ami az űrkorszak alapanyagaiból készül. Ez a védőpáncél lényegében nullára csökkentette a tűzoltók égési sérülés okozta halálozását. Egy számítógép vezérlésű gép, több mint 90 darabot szab ki a külső réteghez, ezen kívül még 2 réteg alkotja a tűzoltók ruháját. A szövetben egy PBI-nek nevezett szintetikus szál van, ami még a 600°C-nál magasabb hőmérsékletet is kibírja. Egy másik gép zárja le a kabát középső rétegének varrásait – ez állítja meg a nedvességet. Nagy nyomású henger és magas hő aktiválja a szalagban lévő ragasztót, ami lezárja a varrást. Ez a szintetikus anyag az izzadságot átengedi, de az ártalmas folyadékokat, mint például az akkumulátor savat, vagy hidraulika olajat, vagy fertőzött vért már nem. A vízálló rétegre hőálló réteg kerül- ez a kabát harmadik, legbelső rétege. Ez a szintetikus szövet a 400 foknál magasabb hőmérséklettől is megvéd. A mandzsetták, szegések, első-és hátsó részek megerősítéséhez ezeket hőálló szalaggal és cérnával varrják össze. A nyakkörüli részhez azonban nem nyúlnak. Két bevetés között a tűzoltó szét tudja nyitni a kabátot, hogy ellenőrizhesse a rétegek épségét. A külső réteg elejére és hátuljára 2 narancssárga és ezüstszínű csíkot varrnak, és ilyen csík kerül az ujjakra is. A világító narancssárgának köszönhetően a tűzoltó jobban látható nappal, a fényvisszaverő ezüst éjszaka vagy sűrű füstben hasznos. A kabát elejének bal oldalára tépőzárcsík kerül – ezen kívül még háromféle képpen lehet a kabátot összekapcsolni: cipzárral, csattal és kapoccsal.
Hogy a víz a kabát elején se juthasson be, Ide is abból az anyagból varrnak egy csíkot, amiből a vízálló réteg készült. Belülről varrják be a külső réteg jobb oldalába, és viharszárnynak nevezik. Ennek a másik oldalára kerül az a tépőzár, ami majd a baloldali tépőzárral tapad össze. Összeillesztik az első és a hátsó részeket, aztán kifordítják, és varrógéppel átmennek egyszerre a két rétegen, így is megerősítve a varrás rétegeit. Az ujjakhoz másfajta varrógépet használnak – őt különböző varrás rögzíti a váll környékét. Ez azért nagyon fontos, mert a tűzoltók 11 kg-os oxigénpalackot cipelnek a hátukon. A varrások egyenletesen eloszlatják ezt a terhet a kabáton. A külső réteg belső oldalára előre, három fémkapcsot tesznek – ezek rögzítik a külső réteget a két belsőhöz. Ezt követi a hőálló műanyag cipzár, majd egy gép három szegeccsel rögzít 4 rúgós kapcsot a kabát jobb elején. A karkivágások köré, egy 180 cm hosszú heveder kerül, ennek segítségével el lehet húzni a megsebesült tűzoltót a veszély közeléből.
Az elkészült belső rétegeket ezután a külsőhöz kapcsolják. A tűzoltóruhát tesztelik, ezután már csak a tűzoltókra vár a használata.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan védekezzünk a kórokozók ellen?

A több száz kórokozó, amely körbe vesz minket vezethet bakteriális vagy vírusos megbetegedéshez a családban. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük