Kezdőlap » Étel » Hogyan készül a szusi?

Hogyan készül a szusi?

A szusi szót meghallva általában az algába tekert rizsre gondolunk, melynek közepében nyers hal van. Ez azonban nem teljesen fedi a valóságot, ugyanis a szusinak rengeteg fajtája van. Maga a szusi csak annyit jelent, hogy sós, ecetes rizs. Ehhez viszont társulhat nyers haltól és algán keresztül a sokféle tengeri ételen át akár csak zöldség is. A rizsnek ez a savanyú, ecetes elkészítési módja Ázsia számos pontján megtalálható, nem japán találmány. Azonban ez az elsősorban hallal készülő étel Japánban a legnépzserűbb, onnan terjedt el világszerte. Azt is érdemes azonban megemlíteni, hogy míg a sztereotípia szerint a szigetország lakói éjjel-nappal szusit esznek, ez korántsem igaz. Valójában ezt az ételt csak igen ritkán fogyasztják, főleg ünnepekkor.

Egyik legelterjedtebb fajtája a maki, ez a jól ismert, algalappal betekert, középen ízesített rizs. Ennek is többfajta ízesítése van, mind-mind külön névvel ellátva. Nyers haltól az erjesztett szójababig szinte bármi szolgálhat ízesítésként. A temaki egy érdekes típus, tölcsér alakban feltekert algalapban találjuk az ízesített rizst és a többi fajtától eltérően ezt nem pálcíkával, hanem kézzel sokás enni. Egy másik híres fajta a nigiri, ami a téglalapszerűen megformázott rizsre helyezett halszeletet jelent. Ennek is sok fajtája van attól függően, hogy éppen rák, angolna vagy tintahal van-e rajta.

Szusit ma már kishazánkban is sok étteremben és kisebb vendéglátóhelyen kapni. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy itt általában a nyugati típusokat kóstolhatjuk meg, amik nagyban különböznek ízesítésükben a japán eredetitől. Ilyen például a kaliforniai tekercs, amelyben avokádó, rákszirom és uborka van. Tény, hogy az ehhez hasonló ízvilág a nyugati emberhez közelebb áll.

Ha nem ragaszkodunk az autentikus ízvilághoz, vagy csak kicsit kísérletezni szeretnénk, magunk is könnyen készíthetünk szusit otthonunkban. Amennyiben a jól ismert maki formával próbálkoznánk, először be kell szereznünk pár dolgot. Szükségünk lesz például egy feltekerhető fa alátétre, illetve algalapra, ezek mellett a szójaszósz is ajánlott. Az algalap csomagból tegyünk egy lapot a fényes részével lefelé az alátétre. Erre kerülhet a sós, ecetes rizs, de a széleken hagyjunk ki helyet. A rizs közepére kerül a kevés ízesítés (például hal, rák, uborka, rántottacsíkok stb.) majd pedig az alátét segítségével feltekerjük szusi formára. A tekercset már csak fel kell szeletelni, és szójaszószba mártogatva fenséges szusit fogyaszthatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk kapros kalácsot?

Gyerekkorunk emlékei között biztosan ott sorakozik a finom kapros kalács illata, íze, amit a nagyi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük