Kezdőlap » Lakberendezés » Hogyan készül a ringató hintaszék?

Hogyan készül a ringató hintaszék?

A ringató hintaszék a hagyományos hintaszék billegő mozgását, egy vízszintes irányú oda-vissza mozgással kombinálja. A szülők gyakran vásárolnak ilyet, hogy a gyermekeiket álomba ringassák, vagy etetéskor megnyugtassák őket. Más modellek azok számára készülnek, akik beszélgetés vagy olvasás, vagy tévénézés közben billegni, és ringatózni szeretnének.
Az ilyen hintaszékeknek több típusa létezik-, vannak olyanok, amit tömör fából és párnázva készítenek. Az első lépés a szárított faanyagméretre vágása, ami lézer és számítógép vezérlésű fűrésszel történik. Az ilyen modellek faalapanyagai a juhar, tölgy vagy kőris – ezek mindegyike az erősségéről és tartósságáról ismert. Ezután egy számítógép vezérlésű marógép a faelemeken csapokat alakít ki, (a csap a faelem egyik végén található kitüremkedés, ami egy másik elem csapkitüremkedésébe illik bele). Egy másik gép megformázza a székkeret részeit, egyszerre 4 darabot. Az asztalosok a csapos kötések mindegyikét kézzel berendezik, majd a csapolásnál összeerősítik. Mire a ragasztó megköt, az illesztések gyakorlatilag már szétszedhetetlenek. A ragasztó száradása után az üléskeret a következő fázishoz kerül, ahol egy másik esztergán megkapja a végső formát. Ezután egyre finomabb csiszolóvásznakkal simára csiszolják, majd lyukakat fúrnak, hogy felerősíthessék a karfát és a szék hátát. A pontosság itt rendkívül fontos, ezért mielőtt mindent összecsavaroznak, egy úgynevezett befogókészülékkel letesztelik, hogy pontosan illeszkednek-e az alkatrészek egymáshoz. Felerősítik a több pozíciós szerkezetet, ami 6 kényelmi pozícióba tudja állítani a széket.
A szék karfájának felső és alsó részébe erősített golyóscsapágyak biztosítják a finom ringató mozgást. A hintáztató szerkezet külön készül, ezt később hozzáerősítik a szék aljához. A kárpitosmunka részeként a kiválasztott szövetből méretre szabják az egyes részeket. A cipzáras ülőkepárnákat egyenként vákuumgép alá teszik, hogy a munkások így berakhassák őket az üléshuzatba, majd a már elkészült hintaszékbe süllyesztik.
Egy ilyen hintaszékben rendkívül kellemes üldögélni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan alakítsuk ki a spájzt?

A spájz német eredetű szó, eredetileg Speisekammer, azaz éléskamra. Ide pakolhatunk minden olyan élelmiszert, ami …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük