Kezdőlap » Hobbi » Hogyan készül a radír?

Hogyan készül a radír?

A dél-amerikai indiánok által felfedezett fagyantát egy francia felfedező hozta magával európába, de mégis a gumivulkanizálásnak köszönhető elterjedése, ami Charles Goodyear nevéhez köthető.
Egy egyszerű radír elkészítéséhez számos anyagra van szükség. Gondosan kimért tömítőanyagokra, kötésgyorsítókra, vulkanizátorokra, olajokra, színezőanyagokra és a legfontosabb alkotórészre: a műgumira. Az egész folyamat úgy kezdődik, hogy egy adag gumit beleraknak az őrlőgépbe, ahol hatalmas meleg görgök között vezetik át. Az előző termelési ciklusból visszamaradt selejtes radírokat is felhasználják. Vulkanizálószer gyanánt ként adnak hozzá, valamint kötésgyorsítókat, amelyek megkönnyítik, hogy a kén kifejtse hatását. 5-10 percig keverik, míg az állaga egy sűrű tésztához hasonló nem lesz. Ezután vulkanizált növényi olajat adnak hozzá, melyet előzőleg kénnel és kalcium-karbonáttal kezeltek.
Amikor a gumi sűrűsége és állaga megfelelő, a munkások kiveszik az őrlés nyomán felforrósodott és megpuhult anyagot, majd hagyják, hogy fél napon át szobahőmérsékleten hűljön és keményedjen. Amikor a gumi elkészül, hatalmas négyszögeket vágnak belőle, amelynek tömege 5-8 kg aszerint, hogy a megrendelő milyen vastag radírt kért. A négyszögeket gőzzel hevített présbe teszik, ahol 20 percig 163°C-on vulkanizálják. A nyomás összetömöríti, a meleg pedig megkeményíti a gumit. A szélén lévő felesleget levágják,A forró guminégyszögeket pedig hideg vízbe merítik, hogy megállítsák a vulkanizálás folyamatát. A négyszögeket kiveszik a hideg vizes fürdőből, rézsútos csíkokra, majd radírgumi nagyságú darabokra vágják. A radírokat ezután egy hatalmas hordóba rakják, némi síkport adnak hozzá, hogy ne ragadjanak össze. Ezután a hordót 5 órán átforgásban tartják. A radírok eközben egymáshoz ütődnek, így a súrlódás miatt széleik lekerekednek. Az utolsó munkafázis a feliratozás. Mindegyik radírra ráütik a cég nevét és a típusszámot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készül egy sokrétű kéziszerszám?

Nem szükséges szakembernek lenni ahhoz, hogy az embernek legyen néhány kéziszerszáma. Még a legügyetlenebbeknek is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük