Kezdőlap » Szilveszter » Hogyan készül a pezsgő?

Hogyan készül a pezsgő?

A pezsgő valójában borból készül, olyan borból, mely erősen savas. Miután lassan erjesztik, gyorsan hűtik le, így mivel nem erjed ki teljesen, marad még némi cukortartalma. Később aztán bepalackozzák az italt, szobahőmérsékletre teszik, és újra életre kel a borban az élesztő. Úgy lesz szénsavas, hogy az erjedés során szén-dioxid keletkezik, ami a zárt üvegből nem tud kiszökni, így egészen addig marad az üvegben, míg fel nem bontják.
Habár a folyamat nagy része ilyen módon történik, mégis megkülönböztethetünk egymástól négyféle különböző pezsgőkészítési eljárást is. Ezek a következők: A szokásos 0,75 literes kiszerelésű üvegben lévő pezsgőket a méthod traditionelle eljárással készítik, ezek többnyire palackos pezsgők, hiszen az eljárást palackos erjesztésnek is szokták hívni. A második módszer a klasszikus módszer, ezt akkor használják, hogyha 1,5 literes palackos kiszerelésről van szó. A második módszer neve magnum palackos erjesztés.
A harmadik módszer az úgynevezett tankban készített pezsgő erjesztés. Ennek a lényege, hogy nem kis adagokban, hanem hét-, vagy akár nyolcezer üvegnyi pezsgőt erjesztenek egyszerre, majd csak később töltik üvegekbe. Végül pedig az utolsó, és egyben a negyedik készítési metódus az asti módszer, vagy más néven méthod rurale. Ennél az eljárásnál elsősorban az olyan pezsgőket részesítik előnyben, melyek kifejezetten magas cukortartalommal rendelkeznek, és még nem kiforrt borról beszélhetünk esetükben, hanem csak mustról. Az ital már ekkor szénsavassá válik, így egy sokkal édesebb pezsgőt kapunk végeredményként.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük