Kezdőlap » Gyógyszerek » Hogyan készül a feketenadály krém otthon ?

Hogyan készül a feketenadály krém otthon ?

Hogyan készítsünk feketenadálytő krémet házilag?
Kezdjük ott, hogy beszerezzük a hozzávalókat. Az emberi bőrrel leginkább rokon zsiradék a sertés zsírja. Ha vega vagy, vagy csak idegenkedsz tőle, akkor használj kókusz olajat. Ez majdnem minden bioboltban kapható, nagyobb élelmiszerláncok is tartják már. Szükséged lesz egy zacskó feketenadály gyökérre is, ami a legtisztább módon a gyógynövény boltból szerezhető be, tiszta gézre, lábosra, szűrőre.

Nos, akkor kezdjük.
Végy egy kisebb lábost, tegyél bele 100 gramm kókusz olajat, vagy sertészsírt kissé olvaszd meg, majd tegyél bele 3 evőkanál feketenadály gyökeret. Nagyon kis lángon, odafigyelve kisütjük. Ez annyit tesz, hogy megvárjuk, míg az olaj vagy zsír kicsit elkezd pezsegni. Pár percig hagyjuk így, majd lezárjuk, másnapig lefedve félretesszük.
24 óra elteltével újra felolvasztjuk, tiszta gézen át leszűrjük, jól kinyomkodjuk majd üvegcsébe töltjük, és használható is. Célszerű hűtőben tárolni, bár ha véletlen kint marad, és nincs 40 fok a helyiségben, akkor baja nem lesz.
A kókuszolaj is és a zsír is mélyen, könnyen felszívódik, így a feketenadály hatóanyagait is könnyedén szállítja. Ez a krém embernél és állatnál is jól használható sebkezeléshez, húzódások, ficamok fájdalmának csillapításához.
A kókuszolaj szobahőn már keményedik, így a hűtőből kivéve egészen kemény lehet. A körmünkkel vagy kanállal kaparunk kicsit, kézben olvasztva kenjük a megfelelő helyre. Látni fogjuk, milyen könnyen megolvad a kezünk melegétől.

A krémhez hasonlatosan hasznos a feketenadályból készített kivonat. Ehhez ugyanarra a feketenadály gyökérre lesz szükség, amit a krémhez beszereztünk, és 2-3 deci tiszta alkoholra. Ez a patikából a legegyszerűbb, de olcsóbb és ugyanolyan jó a minőségi vodka a boltból.
Egy tiszta befőttes üvegbe teszünk 3-4 evőkanál gyökeret, majd feltöltjük az alkoholunkkal úgy, hogy egy ujjnyira ellepje. Azaz a növény tetejétől még egy ujjnyi folyadék legyen. Ezt az üveget lezárjuk, és meleg helyre tesszük. Radiátor vagy kályha közelébe, szekrény teteje, napos ablak. Hol mi a biztonságos, ahol nem veri le senki. Naponta felrázzuk, hogy a hatóanyag minél jobban kioldódjon, és ezt 10 napon át végezzük. Mikor eltelt a 10 nap, tiszta gézen át leszűrjük, kinyomkodjuk, sötét üvegbe töltjük (pl. kiürült gyógyszertári, kimosott üvegcse, de kérhetsz is egyet a patikában), és ezzel is megvagyunk.
Hogy ez mire jó?
Derékfájást lehet helyileg kenni vele, reumás fájdalmak ellen, ízületi panaszokra, izomfájdalmakra. Pont, mint a krém, csak kicsit erősebb hatásfokkal.
Ráadásul ebből a kivonatból ízületi panaszokra való zselé is készíthető.
A sima egyszerű zselatint a zacskójára írt módon kell elkészíteni, úgy, hogy 1/3 rész alkoholos kivonatot, 2/3 rész feketenadálygyökér főzetet használunk. Ez a gyökér 10 percig való főzésével jön létre.
Szóval ezzel készül a zselatin, ami fájó ízületekre, gyulladásra, kikopott porok építésére is használható. 8 hét rendszeres használat után várható eredmény, de el kell fogadni: az acél is megkopik egyszer, mindennek megvan a maga lejárati ideje. A csontozatnak is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyógyszer mindenre a legjobb megoldás?

Döbbenten látom reggel és este, hogy szívbeteg édesapám számra pontosan 16 féle gyógyszert visz be …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük