Kezdőlap » Kert » Hogyan készítsünk vakondhálós gyepszőnyeget?

Hogyan készítsünk vakondhálós gyepszőnyeget?

A vakondok mindig ősellensége volt a szépen gondozott gyepnek, ám ezt nem a mi bosszantásunkra csinálja, hanem természetesen a kis bendőjét akarja az fű alatt megbúvó ízletes lakomával telerakni.
A több hálócsíkkal készülő vakondháló egy megfelelően előkészített talajra tegyük, de kiterítésénél figyelni kell arra, hogy a hálócsíkok egymással fedésben legyenek. Ezek után következik egy fontos művelet: ami a két háló damillal való „összevarrása”, és azért kell, mert ez a huncut állatka a hízott rovarok vadászata utáni lelkesedésében, hamar megtalálja az átjárót a két tekercs összeeresztésénél, és akkor bizony az egész munka hiábavaló volt. Arra is figyelni kell, hogy a hálót ne tegyük túl mélyre, mert akkor meg a vaksi, de okos bundás a háló és a gyepszőnyeg között ver tanyát. A gyep leterítése előtt érdemes olyan tápot is leszórni, ami serkenti a fű növekedését, de ugyanakkor a talajt is fertőtleníti, ami a hangyák ellen is védelem lehet. Az így leterített szőnyeg hamar növekedésnek indul, és pár nap elteltével már stabilan kapaszkodik az alatta lévő talajhoz, s ennek köszönhetően még a szél sem tudja felkavarni.
Ha elkészült a gyepszőnyeg lerakása, akkor következik a közlekedő nyomvonalak kövezése, amit készíthetünk rusztikusan stílusos kővel, igen szép, és tökéletesen hozzáillik a pázsithoz. Ezeket először a fűre helyezünk, majd amikor a nyomvonal megfelelő, akkor a kövek körül a gyepszőnyeget egy éles barkácskéssel körbevágjuk. Az így kiszedett fűdarabka könnyedén kiszedhető, az alatta keletkezett lyukakat pedig célszerű kiönteni apró kavicsos habarccsal, ami remek alapot ad a ráhelyezendő kőnek. A keverék megkötése után, a gyepkímélő útvonal ékes dísze lesz a frissen lerakott fűnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük