Kezdőlap » Szoftver » Hogyan készítsünk saját QR-kódot?

Hogyan készítsünk saját QR-kódot?

Óriásplakátokon, számláink borítékján, vagy a gyorséttermek étlapjaink sokszor találkozunk egy fekete-fehér négyzettel, mely az utóbbi időben rendkívül népszerűnek bizonyult, immár nemcsak az Egyesült Államokban.

A QR-kód a japán Denso Wave cég 1994-es fejlesztése, nevét az angol Quick Response (gyors válasz) rövidítéséből kapta. Ez a visszafejtési sebességre, valamint a felhasználó által igényelt gyors reakcióra utal.

A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, amely sötét és világos színű mezők váltakozásából áll; sarkain négyzet alakú mezők találhatóak. A tartalmat mobiltelefonnal vagy vonalkód olvasóval is leolvashatjuk. Hogyha a mobilunk képes a kódolvasásra, a kódban rejtett üzenet azonnal megjelenik előttünk. Ez utóbbi lehet link, telefonszám, vagy akár egy weboldal elérhetősége is. A kocka nagy előnye a könnyen szkennelhetőség, s a bármilyen szögből történő egyszerű azonosítás.

A QR-kódnak negyven verziója terjedt el, melyek eltérő adattárolást tesznek lehetővé. Számokból 7100 karakter, bináris adatokból 3000 bájt információ rögzíthető egy kockában. A kód 2000 nyarán nemzetközi ISO szabvánnyá vált, s használata elterjedt a tömegközlekedési eszközök jegyein, bérletein, a repülőterek check-in rendszerében, vagy a graffitisek önkifejeződésének eszközeként.

Az okostelefonok sokszor gyárilag rendelkeznek saját QR-kód olvasó programmal, melyek azonban az internetről is letölthetőek, pl. a http://qr-kod.hu oldalon, ahol saját kódot alkothatunk üzeneteinkből, névjegyekből, e-mailekből; majd elmenthetjük, vagy kinyomtathatjuk őket annak megfelelően, hogy mi a célunk.

Érdekesség: Bár európaiként kissé morbid hagyomány, a japánok a temetőkben is használják a QR-kódot, hiszen a sírfeliratok mellett az elhunytakra emlékező fényképeket, üzeneteket ezzel jelenítik meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen játékokkal játsszunk?

Ha unatkozunk, akkor számítógépes játékokkal játszhatunk. Népszerű játékok a Pes (Pro Evolution Soccer), vagy a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük