Kezdőlap » Betegségek » Hogyan készítsünk nedves borogatást?

Hogyan készítsünk nedves borogatást?

A gyógyhatást úgy érhetjük el , hogy az érintett testrészt beborogatjuk. A gyakori borogatás állandó hatást gyakorol a vérkeringésre és az anyagcserére. Kétféle borogatást használhatunk hideg illetve meleget. A forró nedves borogatás sokkal erősebb válaszreakciót vált ki a szervezetben. Ezért jobb a gyógyhatása is. Nem csak a sima vizes borogatások jók , használhatunk gyógynövényes borogatásokat, melyek speciálisan az adott területre fejtik ki hatásukat.

A hő átjárja az összes testrészt a vérkeringést serkentve eljut a mélyen fekvő izmokig, inakig, idegekig, ízületekig és legvégül a csontokig. A fájdalmas gyulladásos reumatikus kezelést otthon meleg vizes ruhával tudjuk orvosolni, semmi esetre se tegyünk rá hideget. A meleg borogatások aktivizálják az összes belsőszervet.

A borogatás minimum 3 rétegből álljon. Az első réteg legyen egy laza szövésű anyag melyet bevizezünk majd erre egy gyapjú takarót ez lesz a középső réteg, amely nem engedi át a szervezetből esetlegesen kikerülő méreganyagokat. Legvégül egy egyszerű flanel takaró vagy egy könnyű gyapjú réteg. Amennyiben a takarókat eltávolítjuk , közben a ” beteg ” maradjon még legalább fél órát az fekve, hogy a hőmérséklete visszaálljon a normális értékre. Hideg, nedves borogatás céljai : Helyi izületi gyulladás ezen belül rándulás, visszérgyulladás. Természetesen lázas esetekben is ezt a borogatást használjuk. Továbbá izzasztás előidézésére. Gyógynövényes borogatásokhoz használható növények: pelyva, zabszalma, zsurló, tölgyfakéreg, kamilla, ecetes víz, keserűsós víz, agyagos víz. Az ecetes borogatás nagyon jó, allergiás viszketésre, ekcémára. Pajzsmirigy túlműködésre is használhatjuk , de ezzel azért bánjunk óvatosan.

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük