Kezdőlap » Adózás » Hogyan készítsünk megfelelő hivatalos levelet?

Hogyan készítsünk megfelelő hivatalos levelet?

Életünk során számos olyan alkalom van, amikor muszáj kérvényt benyújtanunk, kérelmet írnunk vagy bármilyen más hivatalos levelet megírnunk. Sokan nem figyelnek a külalakra sem a tartalomra, hiába fontos nekik a pozitív elbírálás. Pedig tudjuk, hogy a küllem legalább olyan fontos, mint maga a belső tartalom.

Fontos, hogy a hivatalos levélre mindig szánjunk megfelelő időt, ne csapjuk azt össze. Ha nagyon komoly az ügy, abban az esetben kérjük egy rutinos ember segítségét, ha nem életbevágó, akkor internetes minta alapján mi is belevághatunk nyugodtan. Amikor elkezdjük az írást teremtsünk magunk körül nyugodt környezetet, ha kell, akkor írjunk rövid vázlatot is.
A hivatalos levelünk – hacsak nincs másképp kérve – legyen nyomtatott, számítógéppel szerkesztett, kivéve a végső aláírásunkat.

Elsőnek mindenféleképpen címezzük meg a levelünket, írjunk pontos szerv nevet, címet, nevezzük meg ha tudjuk az illetőt, akinek elméletileg szól a levelünk, illetve annak beosztását is.
Mindig adjunk címet a dokumentumunknak, legyen rajta hogy ,,Kérvény”, ,,Kérelem” vagy más egyéb megnevezés.
A tartalmat ne húzzuk, nem kell kisregényt kerekíteni. Szorítkozzunk a tényekre és a fontos közlendőnkre, egy hivatalos levélnek minél rövidebbnek kell lennie, annál jobb. A többségük egy bekezdésnek remekül megfelel.

Sose felejtsük el a megfelelő keltezést: hely, pontos dátum. Ezek hiányában van, hogy el se fogadják beadványunkat. A jobb oldalon mindenféleképpen köszönjünk el és írjuk alá a levelet géppel, majd e felett tollal is, saját kezűleg. Ha ez lemarad, abban az esetben egy beadványunkat se fogják elfogadni.

A szabályokat betartva biztosak lehetünk abban, hogy nem veszítünk időt a visszautasítások miatt és a pozitív elbírálást is elősegíthetjük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek után járó adókedvezmény

A betegségek után járó adókedvezményt más néven személyi kedvezménynek is nevezzük. Bizonyos betegségek után adókedvezményt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük