Kezdőlap » Hobbi » Hogyan készítsünk madáretetőt?

Hogyan készítsünk madáretetőt?

Kellemes téli program a gyerekekkel együtt a madáretetés. Egyrészt fejleszti a gyermekekben a környezet iránti felelősséget, másrészt szórakoztató. Mi is szükséges a kismadarak etetéséhez? Első sorban egy etető, mely már nagyobb áruházaktól állatkereskedéseken keresztül megvásárolható, de könnyedén készíthetünk az otthonunkban is.

Azok a szülők, akiknek a barkács tehetsége nem olyan nagy, nem kell elkeserednie. Néhány műanyagpalack közepének a kivágásával, odút formálva már kész is a madáretető, természetesen lehet még bonyolítani, de a kistestű madárkáknak ez tökéletesen elegendő. Arra kell ügyelni, hogy az műanyag üveg tiszta legyen és lehetőleg vízmentes, amikor a magokat beletesszük. Az műanyag palack közepén kivágunk egy kisebb kaput melyet, ha lehajtunk, kiváló landoló pályát képez a kistestű cinegének, verébnek, csuszkának.

Ne feledjük el, hogy némi szellőző lyukat vágjuk, illetve szúrjunk, az üveg nyakába, nem túl nagyot, hogy palack aljába tett magok nem ázzanak nagyon át. Minden etető esetén fontos szempont az elhelyezés. Viszonylag védett helyre érdemes tenni, és soha nem a földre, mivel a madarakra folyamatos veszélyt jelentenek a ragadozók, és télen még nehezebb a dolguk, hiszen a levelek nem rejtik el őket, a talajon pedig teljesen kiszolgáltatottak, mind a baglyoknak, mind a macskáknak. Kell-e vizet adni a madaraknak? Nem fontos, mivel a madarak folyadékot találnak, csak ételt nem, illetve meg lehetősen kevés folyadékot fogyasztanak. Milyen magvakat, zöldségeket érdemes kirakni?

A kismadárkák nagyon kedvelik az olajos magvakat, mint például a napraforgó, nem csak azért mert ízletes, hanem mert nem fagy meg olyan hamar, a magas olajtartalma miatt. Szeretik, és szívesen fogyasztják a zöldségeket, mint almát, répát, vagy ezekből hámozás után visszamaradó hulladékot. Ne adjunk semmilyen kenyér és tejtartalmú termékeket, ugyanis ezeket, ha folyadék éri, könnyen megsavanyodnak, mely megbetegedést okoz a kismadaraknál. Barkácsolásra fel csicsergő barátaink kedvéért!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miről szól a Világ legbrutálisabb gyilkosai című könyv?

A halál gondolata mindig foglalkoztatja az embereket. Mikor halunk meg? Hogyan? Mi lesz a túlvilágon …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük