Kezdőlap » Étel » Hogyan készítsünk kürtős kalácsot otthon?

Hogyan készítsünk kürtős kalácsot otthon?

A kürtős kalács mára kilépett a vidéki vásárokból, és speciális látványsütödés kocsikról, vagy azok nélkül, előre csomagolva már minden nagyvárosban, sőt Budapesten is több helyen árusítják.
A sütemény tésztája maga nem bonyolult, egy szimpla, édesre készített kelt tésztáról van szó. Az összetevői: liszt, cukor, tojás, vaj, tej, élesztő. Ezekből készítünk megfelelő állagú kelt tésztát.
A valódi kihívás a tésztának a megfelelő formában való megsütése. Ehhez a nagy tételben sütő árusok speciális fa hengereket használnak. Házi körülmények közt ez nem alkalmas, mert a sütőben nem tudjuk forgatni. Helyette készítsünk vastag kartonból egy csonka kúpot, és bőségesen tekerjük be alufóliával. Haladók kipróbálhatják fémlemezzel is, esetleg hozzáértő népművésztől lehet rendelni fából vagy kerámiából készült formákat.
A kúpot állítsuk szélesebb talpával egy tepsibe, és olajozzuk meg a felületét. Ezután nyújtsuk ki a tésztát, és vágjunk belőle kb. ujjnyi széles csíkokat. Tekerjük a csíkot a kúpra. Ügyeljünk rá, hogy a tészta ne csússzon össze, különben a kúp tövénél nagyon vastag lesz, a tetején viszont túl vékony, és megég.
Tegyük forró sütőbe, és magas hőfokon süssük aranybarnára. Mivel a tészta maga vékony, a forró levegő pedig a kúp belsejében is áramlani tud, ezért nagyon hamar elkészül, nem érdemes felügyelet nélkül hagyni.
A megsült tésztát csúsztassuk le a hengerről, kenjük meg nagyon kevés olvasztott vajjal, és forgassuk darált, porcukros dióba.
Tradicionálisan forrón és a talpára állítva szokás tálalni, ekkor a legfinomabb.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük