Kezdőlap » Étel » Hogyan készítsünk kolbászt

Hogyan készítsünk kolbászt

A legjobb dolog ami a disznóvágáson történhet az a kolbász. Hogyan hogyan készítsük el disznó vágás idején, nos ahány ház annyi szokás, mindenki a saját ízlése szerint készíti. Lemérjük a húst, és 1 kg darált húshoz 2,5, esetleg 3 dkg sót teszünk. Paprikával, borssal, péppé zúzott fokhagymával ízlés szerint fűszerezzük, összegyúrjuk. Vizet nem szabad ráönteni, így hat hónapig is eltartható szellős helyen, nem penészedik.
Ha van száraz fahamunk, szitáljuk át, és ha elég szikkadt már a kolbász, soronként ládába rakva, jó bőven takargassuk be hamuban, így nem szárad tovább. A ládát száraz helyen, polcon vagy asztalon helyezzük el a kamrában, időnként nézzük meg, nehogy penészedjen. A sokáig eltartható kolbászhoz jobb a marhabél, nem szárad úgy ki, mint a sertésbél, és könnyen lehúzható. Ha a kolbászt megtöltöttük, rakjuk szét rudakon.

A kolbásztöltelékhez ledarált húsból félretehetünk a toroskáposztához. A haspecsenyét ne hagyjuk meg káposzta készítéséhez, mert nagyon zsíros, inkább a kolbászhúshoz daráljuk hozzá. A kolbász nem kell sokáig sütni. a friss és a sült kolbász alá is kevés zsírt tegyünk. Ha elolvadt, beletesszük a kolbászt,felöntjük annyi meleg vízzel, hogy félig ellepje.
A felforrástól számított 20 perc alatt kész. sütés közben egyszer fordítsuk meg, így szaftos és puha lesz. Lehetőleg azonnal tálaljuk, mert ha melegen tartjuk hosszabb ideig, összeszárad. Ha már szikkadt a füstölt kolbász, daraboljuk fel, és tegyük lobogó vízbe. Annyi ideig főzzük, mint a virslit. Reszelt tormát, burgonyapürét adjunk mellé.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük