Kezdőlap » Házépítés » Hogyan készítsünk kocsibeállót családi házunkhoz?

Hogyan készítsünk kocsibeállót családi házunkhoz?

Miután már tudjuk, hogy mi szükséges egy kétszemélyes kocsibeálló elkészítéséhez a családi házunk mellé, már nincs is más dolgunk, mint jókedvvel, és vállalkozó szellemmel nekilátni a munkának. Ebben az a jó, hogy amennyiben mi magunk készítjük el a kocsibeállót, akkor nagyon sokat spórolhatunk a munkadíjon, és csak az alapanyagokat kell megvásárolnunk.

Az első lépés, hogy kitűzzük a területet, ahová majd a kocsibeálló készül. Nagyvonalakban rajzoljuk ki a lábak helyét, és ássuk ki a betonozáshoz szükséges lyukakat, alapokat a földben. Amennyiben pontos méretekre vagyunk kíváncsiak, akkor a szélső lábaknak minimum 50x50x50 centiméteres alapokat ássunk ki, de az első középső lábnak inkább 80x80x60 centimétereset, valamint a hátsó középső lábnak 70x70x60 centimétereset ássunk. A legegyszerűbb, hogyha ketten végzik ezeket a munkafolyamatokat, hiszen így az egyik fél keveri a betont, a másik pedig hordja a lyukakba, de hogyha van még egy személy aki tud segíteni, az pedig igazgathatja a betont a lyukakban. Amint találunk valamilyen apró, és felesleges vasdarabokat, akkor azt belehelyezhetjük a lyukakba, hiszen így tartósabb lesz a beton, és hogyha van némi betontörmelék, akkor azt is nyugodtan beletehetjük erősítésképpen. Amint készen vannak a beton alapok, máris kimérhetjük a talpak helyét, de ezúttal már pontosan mérjünk, hiszen itt már pontos adatokra lesz szükség. Készítsük el az átlókat is, valamint mérjük ki a derékszögeket. Amennyiben ez kész, szintezzünk, majd ezt követően tegyük a helyükre a talpgerendákat tartó vasakat is. Ez után, amint készen vagyunk, érdemes a vastag rétegű beton miatt várni legalább egy hetet, miközben folyamatosan locsoljuk. Ennyi idő alatt a beton képes tökéletesen megkötni, és ez idő elegendő arra is, hogy minden más alapanyagot előkészítsünk. Például a hét alatt érdemes legyalulni az összes fát, és hogyha ügyesek vagyunk, még le is festhetjük a fákat.

A következő héten akár már össze is tudjuk állítani a faszerkezetet, a saját elképzeléseinknek megfelelően, hiszen úgy csináljuk, ahogy nekünk tetszik. De hogyha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor kérjük ki egy szakértő segítségét. Mindenképp lényeges ebben a fázisban, hogy minden lehetőséget kihasználjunk a mérésre, és törekedjünk arra hogy egy stabil, biztonságos szerkezetet tudjuk létrehozni. Mindent rögzítsünk megfelelően, hiszen nagyon sok múlik a rögzítésen, akár az egész munkánkat ez határozhatja meg. Amennyiben már felállítottuk a fa szerkezetet, akkor még egyszer bizonyosodjunk meg a rögzítésekről, és nézzük át még egyszer, hogy minden vas rögzítés stabil, és jól került a helyére. Ezt követően hogyha az egész szerkezet stabilan áll, akkor felkerülhet a tetőszerkezet is, aminél elsősorban a derékszögek meglétét kell ellenőriznünk.
Akkor, hogyha megfelelő munkát végeztünk, akkor nagy valószínűséggel gazdagodtunk egy olyan kétszemélyes kocsibeállóval, amely megvédi az autónkat az esőtől, a hótól, a jégtől, vagyis minden csapadéktól, és a napsütéstől is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Családi ház koszorú elkészítése és tetőtéri falazás

A családi házunk építésének ez már a sokadik lépése, hiszen azután, hogy előkészítettünk mindent, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük